Keď skombinujete perfektnú chuť broskýň s maslovou, hutnou a zároveň vláčnou chuťou bábovky, vyjde vám delikátny výsledok. Zamatovo jemnú štruktúru bábovca pridáva krémový syr, ktorý z nej robí úplnú lahôdku. A čo potom citrónová poleva!
Ingrediencie
Na bábovku:
- 6 – 8 čerstvých zrelých broskýň
- 3 hrnčeky tortovej múky
- 1 a 1/4 čajovej lyžičky jemnej morskej soli
- 4 veľké vajcia, plus 2 žĺtky
- 1/4 šálky mlieka
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálky masla izbovej teploty (plus navyše na vymazanie formy)
- 170 g krémového syra izbovej teploty
- 3 šálky kryštálového cukru
- kôra z 1 citróna
Na polevu:
- 2 lyžice krémového syra izbovej teploty
- 2 lyžice masla izbovej teploty
- 1 a 1/4 šálky práškového cukru
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Broskyne olúpte, nakrájajte na kocky a dajte bokom.
- Umiestnite rošt doprostred rúry a predhrejte rúru na 150°C.
- Vymažte formu na bábovku maslom a vysypte múkou.
- Prebytočnú múku vyklepte a odložte formu stranou, kým nebude pripravená na použitie.
- V stredne veľkej mise zmiešajte múku a soľ a dajte bokom.
- Rozšľahajte vajcia, žĺtky, mlieko a vanilkový extrakt.
- Dajte bokom.
- Pridajte maslo a krémový syr do misky stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom.
- Pokiaľ nemáte stolný mixér, použite ručný mixér.
- Miešajte na stredne vysoké rýchlosti, kým sa všetko dobre nespojí, asi 1 minútu.
- Postupne pridávajte cukor a miešajte ešte asi 3–4 minúty, kým sa zmes nezdá byť ľahká a nadýchaná.
- Znížte rýchlosť na minimum a pomaly vmiešajte zmes mlieka a vajec.
- Zoškrabnite strany misy a ešte raz premiešajte.
- Pridajte suché prísady v 3 dávkach, miešajte na nízkej rýchlosti.
- Zoškrabnite strany misy a ešte raz premiešajte.
- Pridajte na kocky nakrájané broskyne a citrónovú kôru a miešajte, kým nie sú broskyne rovnomerne zamiešané v ceste.
- Dajte cesto do formy a pečte 40 minút.
- Otočte formu a pokračujte v pečení ďalších 45 minút.
- Bábovku preložte na rošt a nechajte 15 minút tuhnúť.
- Vyberte bábovku z formy a nechajte ju asi 2 hodiny úplne vychladnúť.
- Pripravte si polevu.
- Dajte maslo a krémový syr do stredne veľkej misy.
- Miešajte na stredne vysoké rýchlosti, kým sa všetko nespojí.
- Potom pridajte práškový cukor, citrónovú šťavu a vanilku a miešajte, kým nevznikne poleva.
- Vršok bábovky bohato pokvapkajte polevou a nechajte ešte 1–2 hodiny tuhnúť.
- Nakrájajte a podávajte!