Čo je viac ako zrelá, čerstvá, šťavnatá broskyňa? Džús z nej pripravený! Je vynikajúci zmiešaný s perlivou vodou, môžete ho však použiť napríklad aj do miešaných alkoholických drinkov alebo ho popíjať len tak samotný.
Ingrediencie
- 8 čerstvých broskýň
- šťava z 1 citróna
- v prípade potreby pridajte 8-12 lyžíc cukru podľa chuti
- 4 šálky vody
Postup
- Naplníme veľký hrniec vodou a privedieme do varu.
- Očistíme broskyne a na spodnej strane každej broskyne vykrojíme „X“ (uľahčuje to neskoršie lúpanie).
- Vložíme broskyne do vody a varíme 1 minútu.
- Vyberieme broskyne z hrnca a vložíme ich do veľkej misy naplnenej ľadovou vodou, aby sme zastavili proces varenia.
- Keď broskyne dostatočne vychladnú, olúpeme ich, rozkrojíme napoly a odstránime kôstku.
- Do mixéra pridáme dve broskyne naraz a pridáme 1 šálku vody.
- Necháme mixér bežať na maximum, pokiaľ nebudeme mať broskyňovú šťavu.
- Nalejeme ju do jemného sita a stierkou vytlačíme čo najviac tekutiny.
- Precedenú šťavu dáme do hrnca.
- Opakujeme ešte 3x.
- Do šťavy pridáme v prípade potreby citrónovú šťavu a cukor a privedieme do varu.
- Akonáhle sa šťava vyvarí, stiahneme ju z platne a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí nalejeme do vzduchotesných nádob (napríklad zaváracie poháre) a uložíme ich do chladničky, kým nebudeme pripravení ich použiť.
- Vzniknutý džús sa dá tiež zmraziť alebo zavariť na neskoršie použitie.