Koláč ako od babičky s krehkou maslovou krustou. Postup nie je vôbec zložitý, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Naopak je to len pár krokov, ktoré povedú k príprave toho najchutnejšieho koláča, aký ste kedy jedli.
Ingrediencie
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 170 g masla z chladničky (nakrájaného na kocky)
- 1 lyžička soli
- 2 žĺtky
- 1 lyžička jablčného octu
- 200 ml studenej vody
- štipku cukru kryštál
Na náplň:
- 6 – 8 zrelých broskýň (ošúpaných a nakrájaných na plátky)
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 250 g cukru kryštál
- 30 g hladkej múky
- štipka muškátového orieška
Postup
- V mise zapracujte múku, maslo a soľ.
- Cesto spracovávajte rukami alebo v kuchynskom robote.
- Cesto by štruktúrou malo pripomínať hrubú múku s kúskami masla.
- Do vedľajšej misy pridajte 1 žĺtok, ocot a trochu studenej vody a suroviny zmiešajte.
- Touto zmesou cesto pokvapkajte a jemne spolu premiešajte.
- Cesto by sa nemalo mrviť, ak tomu tak ich pridajte trochu vody.
- Cesto vyberte z misy a na pomúčenej pracovnej ploche ho prepracujte do bochníka.
- Bochník nožom rozdeľte na 2 približne rovnaké kusy.
- Tie dajte do chladničky na 60 minút odpočinúť.
- Rúru si medzitým predhrejte na 200 stupňov Celzia a pripravte si náplň do koláča.
- Nakrájané broskyne zmiešajte so šťavou z citróna, cukrom a múkou.
- Broskyňovú zmes dobre premiešajte.
- Uležané cesto vyberte z chladničky a vyvaľkajte ho na veľkosť formy.
- Jednu polovicu cesta natlačte do formy a navrstvite na ňu broskyne.
- Broskyne posypete muškátovým orieškom.
- Navrch broskýň dajte druhú časť vyvaľkaného cesta.
- Okraje orežte a navlhčite studenou vodou.
- Do cesta urobte niekoľko zárezov, aby z koláča mohla odchádzať para.
- Okraje koláča potrite žĺtkom.
- Koláč pečte 15 minút na 200 stupňov.
- Potom znížte teplotu na 180 stupňov a pečte ďalších 45 minút, kým cesto nie je zlatisté.
Vyskúšajte aj naše ďalšie najlepšie recepty na koláče z broskýň , po ktorých sa budete olizovať!