Hľadáte recept na rýchly a jednoduchý dezert z broskýň? Potom vyskúšajte tento kompót! Potrebujete naň len broskyne, cukor a citrónovú šťavu a je hotový iba za 15 minút. Podávajte ho na francúzskom toaste, torte, palacinkách alebo na čomkoľvek vás napadne.
Ingrediencie
- 500 g čerstvých alebo mrazených broskýň
- 2 lyžice cukru (môžete pridať viac, ak dávate prednosť sladšiemu kompótu)
- 2 lyžice citrónovej šťavy (najlepšie šťavu z čerstvého citróna)
Postup
- Broskyne opláchnite a vykôstkujte.
- Nakrájajte ich na menšie kúsky.
- Odšťavnite citrón.
- Pridajte na kocky nakrájané broskyne, cukor a citrónovú šťavu do malého hrnca a začnete variť na strednom plameni.
- Akonáhle zmes začne prebublávať, znížte teplotu na stredne nízku a varte asi 10 minút.
- Čas od času premiešajte. (Ochutnajte kompót av prípade potreby postupne pridávajte viac cukru.)
- Akonáhle zmes zhustne, stiahnite ju z ohňa.
- Preložte do čistého pohára.
- Pokiaľ chcete zmes rýchlejšie zahustiť, zmiešajte dohromady 1 polievkovú lyžicu kukuričného škrobu a 1 polievkovú lyžicu vody ak zmesi pridajte túto kašičku.
- Teplý kompót môžete podávať s francúzskym toastom, vaflemi alebo lievančekmi.
- Alebo studený kompót podávajte so zmrzlinou, jogurtom či ovsenými vločkami.
- Pred uložením do chladničky nechajte dôkladne vychladnúť.