Pôvodne americká čokoládou nabitá buchta zvaná brownies u nás nie je žiadnou novinkou, ale skúsili ste už jej odľahčený variant? Vďaka červenej repe bude rovnako nadýchaná a vláčna ako originál, ale vy si môžete dopriať o pár kúskov viac úplne bez výčitiek.
Čo budeme potrebovať
- 500 g surovej červenej repy (3-4 ks)
- 100 g masla + tuk na vymazanie
- 200 g horkej čokolády (min. 70% kakaa)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 250 g cukru krupica
- 3 vajcia
- 100 g hladkej múky
- 25 g kakaového prášku
Postup
- Repu očistite, olúpte a nakrájajte na menšie kusy. Vložte do misy, podlejte vodou a prekryte potravinovou fóliou. Vložte do mikrovlnnej rúry a pečte na najvyšší stupeň cca 12 minút.
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Čokoládu nasekajte na malé kúsky. Vložte do mixéra spoločne s pečenou repou, maslom a vanilkou. Repu vkladajte ešte teplú, aby sa maslo rozpustilo. Všetko rozmixujte do hladka.
- Zmiešajte cukor a vajcia a vyšľahajte do peny. Opatrne primiešajte repnú zmes a nakoniec múku a kakaový prášok.
- Plech s vyšším okrajom alebo pekáčik vymažte tukom a vlejte do nej cesto. Pečte 25 minút a potom nechajte úplne vychladnúť na plechu. Po vychladnutí krájajte na štvorcové kúsky.
Rovnaké cesto môžete využiť aj pri pečení bábovky – stačí len použiť inú formu. Bábovka z červenej repy bude skvele vyzerať zdobená rozpustenou čokoládou alebo citrónovou polevou zafarbenou troškou šťavy z červenej repy.