Slovenská pochúťka v podobe halušiek so syrom z ovčieho mlieka je to najlepšie, čo sa dá ochutnať.
Ingrediencie:
- 500 g surových zemiakov
- 200 g hladkej múky (môže byť aj bezlepková)
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
- 200 g slaniny
- 250 g syra Bryndza
- Hrsť nakrájanej petržlenovej vňate (alebo pažítky)
Postup:
- Najskôr si dáme variť hrniec vody, ktorú osolíme.
- Medzitým nastrúhame zemiaky na jemnom strúhadle.
- Pridáme múku, vajcia, soľ a premiešame, aby vzniklo hladké cesto.
- Pokiaľ nemáme tvorítko na halušky, vyvaľkáme tenké prúžky cesta na doske a nakrájame na malé kúsky.
- Knedličky varíme po častiach, aby ich nebolo v hrnci veľmi naraz, ideálne na tri várky.
- Pomocou sitka ich vždy vylovíme z vody a dáme variť ďalšie.
- Slaninu nakrájame na kocky a osmažíme na panvici.
- Hotové halušky servírujeme tak, že ich naložíme na tanier a prelejeme rozohriatou bryndzou.
- Nakoniec ich ešte posypeme osmaženou slaninou a petržlenovou vňaťou.