Zložité receptúry sú niekedy zbytočnosťou, keď človek narazí na pochúťku, ktorá je rýchlo pripravená, perfektne chutí a je dokonale vláčna. No a pokiaľ je v hlavnej úlohe ešte navyše banán, je úspech zaručený.
Ingrediencie:
Na korpus:
- 1/2 hrnčeka zmäknutého nesoleného masla
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 vajce veľkosti L
- 1 – 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 4 mäkké banány
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžičky kuchynskej jedlej sódy
- 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
- 1 lyžička škorice
Poleva:
- 1 hrnček zmäknutého nesoleného masla
- 1 balenie smotanového syra izbovej teploty (250 g)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 4 hrnčeky práškového cukru
- 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie
Postup:
- Na začiatok si samozrejme predhrejeme rúru na 170 stupňov a pripravíme si dve okrúhle tortové formy, ktoré vymažeme maslom a vysypeme múkou.
- Do veľkej misy dáme zmäknuté maslo, cukor aj smotanu a pomocou ručného mixéra šľaháme asi 3 minúty, aby bola zmes pekne nadýchaná.
- Prihodíme vajcia, vanilku a banány, ktoré si predtým v malej miske roztlačíme pomocou vidličky. Znovu premiešame.
- Pridáme polohrubú múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ i škoricu a šľaháme niekoľko minút, kým nebude zmes pekne hladká, jemná a nadýchaná.
- Cesto si rozdelíme rovnomerne do dvoch foriem a dáme piecť zhruba na 25 minút.
- Akonáhle je špajľa po zapichnutí do stredu torty čistá a nelepí, máme korpus upečený.
- Vyberieme ho z rúry a na 10 minút odložíme nabok. Potom ich preklopíme z formy na kuchynskú mriežku či tortový stojan a necháme úplne vychladnúť.
- Až keď sú oba korpusy úplne vychladnuté, prichádza na rad poleva.
- V miske našľaháme maslo so smotanovým syrom po dobu 4 minút. Musí byť ľahučké a nadýchané.
- Pridáme vanilku, smotanu na šľahanie, práškový cukor a šľaháme ďalších 5 minút, pričom počas šľahania pravidelne zoškrabujeme polevu zo stien misy.
- Na tanier alebo tortový stojan mázneme trochu polevy, položíme naň prvý korpus a natrieme polovicou polevy.
- Dáme na to druhý korpus a na ten dáme druhú polovicu polevy a rovnomerne rozotrieme po celom povrchu aj po stranách.
- Pri servírovaní môžeme ešte ozdobiť plátkami čerstvého banánu a šľahačkou, prípadne na tanierik pridať kopček zmrzliny, treba je dobrá vanilková alebo rovno banánová, nech máme banánové hody komplet.
Tip: Ak potrebujete pripraviť tortu na nejaké príležitosti a máte medzi hosťami niekoho, kto nemá rád banány, skúste pripraviť iné recepty na tortové korpusy .