Buchta ako torta

Buchta ako torta

Zložité receptúry sú niekedy zbytočnosťou, keď človek narazí na pochúťku, ktorá je rýchlo pripravená, perfektne chutí a je dokonale vláčna. No a pokiaľ je v hlavnej úlohe ešte navyše banán, je úspech zaručený.

Ingrediencie:

Na korpus:

  • 1/2 hrnčeka zmäknutého nesoleného masla
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 vajce veľkosti L
  • 1 – 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 4 mäkké banány
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžičky kuchynskej jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
  • 1 lyžička škorice

Poleva:

  • 1 hrnček zmäknutého nesoleného masla
  • 1 balenie smotanového syra izbovej teploty (250 g)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 4 hrnčeky práškového cukru
  • 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie

Postup:

  • Na začiatok si samozrejme predhrejeme rúru na 170 stupňov a pripravíme si dve okrúhle tortové formy, ktoré vymažeme maslom a vysypeme múkou.
  • Do veľkej misy dáme zmäknuté maslo, cukor aj smotanu a pomocou ručného mixéra šľaháme asi 3 minúty, aby bola zmes pekne nadýchaná.
  • Prihodíme vajcia, vanilku a banány, ktoré si predtým v malej miske roztlačíme pomocou vidličky. Znovu premiešame.
  • Pridáme polohrubú múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ i škoricu a šľaháme niekoľko minút, kým nebude zmes pekne hladká, jemná a nadýchaná.
  • Cesto si rozdelíme rovnomerne do dvoch foriem a dáme piecť zhruba na 25 minút.
  • Akonáhle je špajľa po zapichnutí do stredu torty čistá a nelepí, máme korpus upečený.
  • Vyberieme ho z rúry a na 10 minút odložíme nabok. Potom ich preklopíme z formy na kuchynskú mriežku či tortový stojan a necháme úplne vychladnúť.
  • Až keď sú oba korpusy úplne vychladnuté, prichádza na rad poleva.
  • V miske našľaháme maslo so smotanovým syrom po dobu 4 minút. Musí byť ľahučké a nadýchané.
  • Pridáme vanilku, smotanu na šľahanie, práškový cukor a šľaháme ďalších 5 minút, pričom počas šľahania pravidelne zoškrabujeme polevu zo stien misy.
  • Na tanier alebo tortový stojan mázneme trochu polevy, položíme naň prvý korpus a natrieme polovicou polevy.
  • Dáme na to druhý korpus a na ten dáme druhú polovicu polevy a rovnomerne rozotrieme po celom povrchu aj po stranách.
  • Pri servírovaní môžeme ešte ozdobiť plátkami čerstvého banánu a šľahačkou, prípadne na tanierik pridať kopček zmrzliny, treba je dobrá vanilková alebo rovno banánová, nech máme banánové hody komplet.

Tip: Ak potrebujete pripraviť tortu na nejaké príležitosti a máte medzi hosťami niekoho, kto nemá rád banány, skúste pripraviť iné recepty na tortové korpusy .

Vynikajúca banánová buchta v štýle torty s krémom.
Zdroj: https://www.shugarysweets.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.