Sladká medová buchta s pošírovanými hruškami vo víne a plátkami mandlí je úplnou kráľovnou medzi dezertmi. Pripravte si ju hravo aj vy!
Ingrediencie
Na pošírované hrušky:
- 2 šálky suchého červeného vína
- 1/4 šálky trstinového cukru
- 1 škorica
- 2 celé klinčeky
- 1 celý badián
- 1 citrón olúpaný na veľké prúžky
- 3 pevné hrušky
Na buchte:
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky plus 1/2 šálky navyše na prípravu pošírovaných hrušiek
- 1/4 šálky mandľovej múčky
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1 šálka medu
- 1/2 šálky masla izbovej teploty
- 2 veľké vajcia
- 2/3 šálky plnotučnej kyslej smotany
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/3 šálky nakrájaných mandlí
- práškový cukor podľa chuti
Postup
- Pridajte víno, trstinový cukor, škoricu, klinčeky, badián a citrónovú kôru do širokého hrnca, aby sa tam zmestili 3 hrušky položené na bok.
- Premiešajte a priveďte do varu.
- Redukujte na miernom plameni po dobu piatich minút.
- Olúpte hrušky a odrežte ich spodné časti tak, aby mohli vzpriamene stáť.
- Vydlabajte semienka.
- Položte hrušky na bok do hrnca a zakryte na päť minút.
- Otočte ich, zakryte a duste ďalších päť minút.
- Otočte späť, prikryte a duste päť minút.
- Otočte, vyberte hrniec z ohňa a hrušky nechajte zakryté aspoň päť minút.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- V mise alebo miske stolného mixéra rozšľahajte múku, mandľovú múčku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Vmiešajte med a maslo.
- V samostatnej mise zmiešajte vajcia, kyslú smotanu a vanilkový extrakt.
- Zmiešajte mokré prísady so suchými.
- Formu na biskupský chlebíček s rozmermi 23 x 13 cm vyložte papierom na pečenie a ponechajte trochu presahu, ktorý vám pomôže ľahko vytiahnuť buchtu z formy, až bude hotová.
- Nalejte cesto do formy.
- Umiestnite 1/2 šálky múky do misky.
- Vyberte horúce pošírované hrušky z tekutiny.
- Jeden po druhom namočte dna pošírovaných hrušiek do misy s múkou a nechajte múku, aby zaprášila aj trošičku strán hrušiek.
- Hrušky vložte do cesta a postavte ich tak, aby stonky vyčnievali z cesta.
- Vrch cesta posypte plátkami mandlí.
- Pečte 40 minút.
- Pomocou špajle vyskúšajte, či je buchta hotová v strede blízko strednej hrušky.
- Pečenie tejto oblasti trvá najdlhšie.
- V závislosti na tom, aké sú hrušky vlhké a veľké, sa doba pečenia môže líšiť.
- Pokiaľ je cesto stále surové, prikryte okraje buchty alobalom, aby sa nepripálili, a ďalej pečte ďalších desať minút, než znovu otestujete.
- Opakujte v desaťminútových krokoch, kým nie je buchta hotová.
- Pomocou previsnutého papiera na pečenie zdvihnite buchtu z panvice na chladiaci rošt.
- Pred podávaním nechajte aspoň jednu hodinu vychladnúť a poprášte práškovým cukrom.