Koláč Streusel je dokonalým jesenným a zimným dezertom, ktorý si navyše pripravíte skutočne hravo. Jemný základ, hrušky a lahodná škoricová omrvinka sú perfektnou kombináciou.
Ingrediencie
Na buchte:
- 1/2 šálky masla izbovej teploty
- 3/4 hrnčeka bieleho cukru
- 2 vajcia, izbové teploty
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálky mlieka, izbovej teploty
- 1/2 šálky kyslej smotany, izbové teploty (najlepšia je plnotučná)
- 2 šálky hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 1 polievková lyžica masla na vymazanie formy
- 3-4 čerstvé hrušky, olúpané a nakrájané na tenké plátky (alternatívne použite 850 ml veľkú plechovku konzervovaných hrušiek)
Na posýpku:
- 2/3 šálky hladkej múky
- 2/3 hrnčeka bieleho cukru
- 4 lyžice rozpusteného masla
- 1/2 lyžičky škorice
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Pridajte maslo a cukor do misy stolného mixéra a šľahajte, kým nebude zmes nadýchaná a nezačne mať bledú farbu (asi 4-5 minút).
- Pridajte vajcia a vanilku a šľahajte na strednú rýchlosť, pokiaľ nebude zmes hladká.
- Je dobré misu pravidelne škrabať, aby ste sa uistili, že je všetko rovnomerne zapracované.
- Pridajte mlieko a kyslú smotanu a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí.
- Do samostatnej misy pridajte múku, prášok do pečiva a soľ a tieto prísady zmiešajte vidličkou alebo drôtenou metlou.
- Akonáhle sú všetky prísady zapracované, nasypte zmes múky do zmesi v mixéri.
- Zapnite mixér a sledujte, ako sa cesto spája.
- Akonáhle uvidíte formu cesta s pruhmi múky, vypnite mixér a vyberte misku.
- Premiešanie v tejto fáze môže spôsobiť príliš hustú a suchú buchtu s veľkými vzduchovými bublinami, čo rozhodne nechcete.
- Gumovou stierkou ručne oškrabajte boky misy a jemne vmiešajte zvyšnú múku.
- Sklenenú obdelníkovú formu s rozmermi 23×33 cm vymažte trochou masla a nalejte do nej pripravené cesto pomocou stierky, aby ste cesto zatlačili do rohov a vyrovnali povrch.
- Nakrájané hrušky rozotrite na hornú časť cesta.
- V čistej mise zmiešajte múku, cukor a škoricu na posýpku.
- Pridajte rozpustené maslo a všetko premiešajte vidličkou, kým sa zmes nerozpadá.
- Posypte hrušky posýpkou a uistite sa, že ich rovnomerne rozotrite do všetkých rohov.
- Pečte buchtu po dobu 47-50 minút.
- Keď je buchta hotová, drobenka bude hore mierne opečená a keď do stredu buchty vložíte špáradlo, vyjde čisté.
- Nechajte buchtu vo forme aspoň 20 minút vychladnúť, kým do nej zakrojíte.
- Užite si to!
Vyskúšajte našich 5 úžasných múčnikových receptov s posýpkou , po ktorých sa budete olizovať!