Vláčny múčnik je to najlepšie, čo si môžeme dať k popoludňajšej káve alebo napríklad ráno k čaju. Občas nie je na škodu aj trochu náročnejšia príprava, keď výsledok stojí za to.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 3 veľké zrelé banány
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky soli
- 2/3 kocky zmäknutého nesoleného masla
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1/2 hrnčeka hnedého cukru
- 3 vajcia veľkosti L
- 3 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 1/2 hrnčeka cmaru
Na krémovú polevu:
- 1 balenie plnotučného krémového syra (250 g)
- 1/2 kocky zmäknutého neslaného masla
- 3 hrnčeky práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/8 lyžičky soli
Postup:
- Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 180 stupňov a vymazaním formy na pečenie, ideálne tortové.
- V miske roztlačíme banány vidličkou alebo pomocou ručného mixéra.
- Do inej misky dáme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu i soľ, premiešame a zatiaľ odložíme.
- V nádobe kuchynského robota vyšľaháme maslo na najvyššie otáčky, aby bolo hladké a krémové asi 1 minútu. Prisypeme oba druhy cukru a šľaháme vysokou rýchlosťou po dobu 2 minút.
- K maslu dáme vajcia aj vanilku a na strednú rýchlosť znova našľaháme, aby sa všetko spojilo.
- Maslovú zmes pridáme do misy k banánom a zamiešame. Pridáme suché prísady na striedačku s cmarom a ručným mixérom na strednú rýchlosť premiešame.
- Cesto bude hustejšie a môžu sa utvoriť hrudky, ale to vôbec nie je prekážkou. Preložíme ho do pripravenej formy a pečieme 45 – 50 minút.
- Akonáhle je buchta uprostred upečená, môžeme ju vybrať a nechať vychladnúť. Medzitým pripravíme polevu.
- Do misy dáme smotanový syr s maslom a na najvyššie otáčky mixujeme pomocou ručného mixéra tak dlho, až bude zmes hladká a krémová.
- Prisypeme cukor, soľ, prilejeme vanilku a pri nízkych otáčkach šľaháme 30 sekúnd. Potom nastavíme najvyššiu rýchlosť a necháme šľahať 2 minúty.
- Kto chce hustejšiu polevu, pridá ešte 1/4 hrnčeka práškového cukru. Hotovú polevu rozotrieme na vychladnutú buchtu a dáme na 1 hodinu vychladiť do chladničky.
Tip: Vynikajúca je tiež čokoládová poleva a posyp z nasekaných mandlí či čokoládových hobliniek. Dajú sa použiť napríklad recepty na čokoládové polevy na pečivo .