Pokiaľ uprednostňujete maslo a nedáte naň dopustiť, potom po ochutnaní tejto olejovej buchty zmeníte názor.
Bude sa vám v ústach rozplývať a pokojne ju zjete aj celú na posedenie. Postará sa o to vhodný výber surovín, vďaka ktorým je výsledný múčnik dokonale vláčny.
Ingrediencie:
- 2/3 hrnčeka extra panenského olivového oleja
- 2/3 hrnčeka medu
- 1 polievková lyžica jemne nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 3 veľké vajcia
- 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a nachystáme formu na tortu, ale pokojne aj na biskupský chlebíček atď., záleží na to, čo máme po ruke.
- Vo veľkej miske zmiešame jogurt, med, olivový olej, tymian a citrónovú kôru.
- Po jednom zašľaháme vajcia a prisypeme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu i soľ.
- Dôkladne zamiešame, aby vzniklo hladké cesto a to pomocou kuchynskej stierky/špachtľa preložíme do formy na pečenie, ktorú vystriekame sprejom na pečenie alebo vyložíme papierom na pečenie.
- Pečieme zhruba 40 – 45 minút a potom vyberieme hotovú buchtu z rúry a necháme 10 minút odpočinúť, až potom ju vyberieme z formy.
- Potom opatrne vyberieme z formy, dáme na kuchynskú mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Servírujeme tak ako ich, prípadne môžeme pocukrovať, poliať polevou alebo na to dať kopček obľúbenej zmrzliny.