Neuveriteľne jednoduchá šľahačková buchta, ktorú môžete podávať pri mnohých rôznych príležitostiach. Vystačíte si so základnými prísadami, ktoré máte bežne doma a výsledkom je perfektný nadýchaný dezert.
Ingrediencie
- 1 a 1/2 šálky zmäkčeného masla
- 3 šálky bieleho kryštálového cukru
- 6 veľkých vajec izbovej teploty
- 3 hrnčeky preosiatej tortovej múky
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 240 ml smotany na šľahanie
Na polevu:
- 2 šálky preosiateho práškového cukru
- 1/4 šálky rozpusteného masla
- 2-4 lyžice silnej smotany
- ľubovoľný extrakt (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 160 stupňov C.
- Vymažte a vysypte dve bochníkové formy.
- Tortovú múku preosejte a odmerajte.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej mise zmiešajte maslo a postupne pridávajte cukor.
- Šľahajte na strednú rýchlosť, pokiaľ nebude zmes krémová.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, a miešajte po každom pridaní.
- Striedavo pridávajte preosiatu tortovú múku a šľahačku, šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa nerozmixujú (nadmerné šľahanie spôsobí suchý a ťažký koláč).
- Pridajte vanilku.
- Pre bohatšiu chuť pridajte ďalšiu 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu.
- Nalejte do pripravených foriem.
- Pečte približne 1 hodinu a 15 minút, alebo pokiaľ nôž vložený do stredu buchty nevyjde čistý.
- Nechajte vo formách vychladnúť na mriežke 15–20 minút.
- Vyberte z foriem a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
- V prípade potreby pripravte polevu zmiešaním uvedených ingrediencií a dôkladným premiešaním.
- Rozotrite na vychladnuté buchty a podávajte.