Opäť trochu iná a netradičná kombinácia v tomto šaláte s ryžovými rezancami. Oslaďte si trochu život a zaraďte papáje do svojho jedálnička.
Čo budeme potrebovať
Na mäso
- 500 g hovädzieho mäsa (sviečková)
- 2 lyžice ustricovej omáčky
- Lyžička soli
- Štipka cukru
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájaný)
- 4 lyžičky citrónovej šťavy
Na šalát
- 340 g ryžových rezancov
- Uhorka (nakrájaná na plátky)
- Mäta
- Koriander
- Bazalka
- Celý hlávkový šalát
- 4 lyžice arašidov
- Fazuľové klíčky
- Vyprážaná šalotka
Na omáčku
- 3 lyžice rybej omáčky
- 6 lyžíc teplej vody
- Lyžica cukru
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- Strúčik cesnaku (prelisovaný)
- 2 papričky chilli (nakrájaná na malé kúsky)
Na zeleninu
- Mrkva
- Papája (môže byť aj v konzerve)
- 25 ml bieleho octu
- 50 g cukru
- 125 ml teplej vody
- Soľ
Postup
- Hovädzie mäso nakrájame na tenké plátky
- V miske si zmiešame ustrícovú omáčku so soľou, štipkou cukru, nakrájaným cesnakom a citrónovou šťavou
- Do tejto zmesi vložíme nakrájané hovädzie mäso a necháme do marinovať po dobu minimálne 30 minút
- Medzitým si podľa návodu na obale uvaríme ryžové rezance, ktoré potom dáme bokom
- Keď je mäso naložené, na panvici si na vysokú teplotu ohrejeme olej
- Pridáme mäso a za stáleho miešania ho opekáme
- Mäso je možné pripraviť aj v rúre
- Tú zapneme na 180 stupňov a potom na plechu vyloženým papierom na pečenie mäso umiestnime do rúry
- Tam ho grilujeme z jednej strany 20 minút, potom ho otočíme a pokračujeme v grilovaní ďalších 10 minút
- Medzitým si môžeme pripraviť omáčku
- Na tú si v teplej vode rozpustíme cukor
- Pridáme rybiu omáčku a limetkovú šťavu
- Premiešame a potom pridávame cesnak a chilli, omáčku dáme bokom
- Na zeleninu si nakrájame mrkvu, papáje a posypeme ich trochou soli
- Necháme ich 30 minút v kľude odležať
- Odstránime z nich prebytočnú vodu (ak máte papáje mrazenú alebo z konzervy stačí sa zbaviť vody, nie je potrebné soliť)
- Cukor rozpustíme v teplej vode a potom ho zalejeme bielym octom
- Ocot pridávame po troškách
- Papáju a mrkvu umiestnime do uzatvárateľnej nádoby
- Pridáme ocot s cukrom a zakryjeme
- Na prípravu pražených arašidov buď použijeme panvicu, na ktorej ich nasucho opekáme, pri vysokej teplote alebo ich umiestnime do rúry a pečieme
- Arašidy sú hotové, keď ich šupka zhnedne a začne sa olupovať
- Buď na ich olúpanie použijeme kuchynskú utierku, alebo počkáme, kým vychladnú a šupku odstránime prstami
- Arašidy vhodíme do mixéra a jemne ich pomelieme, ale nie úplne na prach
- Na zostavenie misky začneme s nakrájaným hlávkovým šalátom
- Potom pridáme uvarené ryžové rezance, pridáme nakrájanú uhorku a mätu
- Pridáme mäso, mrkvu a papáje
- Šalát pokvapkáme 2-4 lyžicami omáčky a zasypeme praženými arašidmi
Na omáčku v tomto recepte na bun bo nam bo môžete vyskúšať aj túto kombináciu:
4 lyžice trstinového cukru
3 lyžice ryžového octu
4 lyžice limetkovej šťavy
4 lyžice rybej omáčky
2 strúčiky cesnaku (prelisované)
Kúsok zázvoru (nastrúhaného)