Bun bo nam bo s mätou a papájou

Bun bo nam bo s mätou a papájou

Opäť trochu iná a netradičná kombinácia v tomto šaláte s ryžovými rezancami. Oslaďte si trochu život a zaraďte papáje do svojho jedálnička.

Čo budeme potrebovať

Na mäso

  1. 500 g hovädzieho mäsa (sviečková)
  2. 2 lyžice ustricovej omáčky
  3. Lyžička soli
  4. Štipka cukru
  5. 2 strúčiky cesnaku (nakrájaný)
  6. 4 lyžičky citrónovej šťavy

Na šalát

  • 340 g ryžových rezancov
  • Uhorka (nakrájaná na plátky)
  • Mäta
  • Koriander
  • Bazalka
  • Celý hlávkový šalát
  • 4 lyžice arašidov
  • Fazuľové klíčky
  • Vyprážaná šalotka

Na omáčku

  1. 3 lyžice rybej omáčky
  2. 6 lyžíc teplej vody
  3. Lyžica cukru
  4. 2 lyžice limetkovej šťavy
  5. Strúčik cesnaku (prelisovaný)
  6. 2 papričky chilli (nakrájaná na malé kúsky)

Na zeleninu

  • Mrkva
  • Papája (môže byť aj v konzerve)
  • 25 ml bieleho octu
  • 50 g cukru
  • 125 ml teplej vody
  • Soľ

Postup

  1. Hovädzie mäso nakrájame na tenké plátky
  2. V miske si zmiešame ustrícovú omáčku so soľou, štipkou cukru, nakrájaným cesnakom a citrónovou šťavou
  3. Do tejto zmesi vložíme nakrájané hovädzie mäso a necháme do marinovať po dobu minimálne 30 minút
  4. Medzitým si podľa návodu na obale uvaríme ryžové rezance, ktoré potom dáme bokom
  5. Keď je mäso naložené, na panvici si na vysokú teplotu ohrejeme olej
  6. Pridáme mäso a za stáleho miešania ho opekáme
  7. Mäso je možné pripraviť aj v rúre
  8. Tú zapneme na 180 stupňov a potom na plechu vyloženým papierom na pečenie mäso umiestnime do rúry
  9. Tam ho grilujeme z jednej strany 20 minút, potom ho otočíme a pokračujeme v grilovaní ďalších 10 minút
  10. Medzitým si môžeme pripraviť omáčku
  11. Na tú si v teplej vode rozpustíme cukor
  12. Pridáme rybiu omáčku a limetkovú šťavu
  13. Premiešame a potom pridávame cesnak a chilli, omáčku dáme bokom
  14. Na zeleninu si nakrájame mrkvu, papáje a posypeme ich trochou soli
  15. Necháme ich 30 minút v kľude odležať
  16. Odstránime z nich prebytočnú vodu (ak máte papáje mrazenú alebo z konzervy stačí sa zbaviť vody, nie je potrebné soliť)
  17. Cukor rozpustíme v teplej vode a potom ho zalejeme bielym octom
  18. Ocot pridávame po troškách
  19. Papáju a mrkvu umiestnime do uzatvárateľnej nádoby
  20. Pridáme ocot s cukrom a zakryjeme
  21. Na prípravu pražených arašidov buď použijeme panvicu, na ktorej ich nasucho opekáme, pri vysokej teplote alebo ich umiestnime do rúry a pečieme
  22. Arašidy sú hotové, keď ich šupka zhnedne a začne sa olupovať
  23. Buď na ich olúpanie použijeme kuchynskú utierku, alebo počkáme, kým vychladnú a šupku odstránime prstami
  24. Arašidy vhodíme do mixéra a jemne ich pomelieme, ale nie úplne na prach
  25. Na zostavenie misky začneme s nakrájaným hlávkovým šalátom
  26. Potom pridáme uvarené ryžové rezance, pridáme nakrájanú uhorku a mätu
  27. Pridáme mäso, mrkvu a papáje
  28. Šalát pokvapkáme 2-4 lyžicami omáčky a zasypeme praženými arašidmi

Na omáčku v tomto recepte na bun bo nam bo môžete vyskúšať aj túto kombináciu:
4 lyžice trstinového cukru
3 lyžice ryžového octu
4 lyžice limetkovej šťavy
4 lyžice rybej omáčky
2 strúčiky cesnaku (prelisované)

Kúsok zázvoru (nastrúhaného)

Lahodný vietnamský šalát so zeleninou hovädzím vareným mäsom a arašidy.
Zdroj: i.pinimg.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.