Vyskúšajte tieto najlepšie recepty na čalamádu, ktorá sa hodí pre akúkoľvek príležitosť. Inšpirujte sa!

Ak fandíte nakladanej zelenine, ktorá sa hodí ako príloha, potom určite vyskúšajte recepty na čalamádu!

Táto pôvodom maďarská pochúťka je ideálnou voľbou k mäsu, ale aj k rôznym zeleninovým pokrmom.

Pokojne si môžete dať rezeň, zemiaky ak tomu túto lahôdku, alebo ju naservírujte k steaku či grilovanému špekáčik.

Otestujte naše receptúry a zistite, ktorá najviac chutí nielen vám, ale aj vašim blízkym či priateľom.

Uvidíte, že sa budete olizovať až na hlave.

Tip: Vynikajúca je tiež čalamáda z paprík. Čo na nej potrebujeme?

2 kg bielej kapusty, 1 kg paprík, 1 kg šalátových uhoriek, 500 g cibule, 400 g mrkvy, 200 bieleho octu (8 – 10 %), 3 bobkové listy, 1 polievkovú lyžicu celého čierneho korenia, 70 g soli, 400 g cukru, 1 lyžičky kyseliny citrónovej (prášok) a 1 lyžičku benzoátu sodného.

Kapustu, papriky a mrkvy očistíme a nakrájame na tenké prúžky, cibuľu a šalátové uhorky nakrájame na tenké plátky. Zeleninu dáme do veľkej misy, osolíme, pridáme korenie, zalejeme octom, dôkladne premiešame a necháme 5 – 6 hodín odstáť.

Potom rozdelíme do pohárov, dobre zatlačíme a dolejeme šťavou až k hrdlu. Dobre zaviečkujeme a uskladníme na chladnom mieste.

Niečo málo o čalamáde

Maďarsko je známe tým, že sa tu množstvo hlavných jedál podáva s nakladanou zeleninou. Vedľa sterilovaných uhoriek, červenej repy alebo čerstvého melónu je to práve čalamáda, ktorá dokáže oživiť akýkoľvek mäsový pokrm.

Tento miešaný zeleninový „šalát“ sa vo väčšine prípadov vyrába z nakrájanej kapusty, uhoriek, papriky, mrkvy a cibule. Vhodnou alternatívou, ktorá je veľmi obľúbená, sú zelené paradajky.

Na dochutenie „csalamáde“ je potrebné v základe ocot, cukor a soľ. Inak je možné pridať akékoľvek obľúbené korenie, záleží na tom, akú chcete príchuť. Samozrejmosťou je čierne korenie, horčičné semienka, bobkový list a koriandrové semienka.

Keď sa pozrieme na maďarský recept, tak celková čistá hmotnosť zmesi je 7 kilogramov. To znamená, že je vždy potrebné kúpiť o kúsok viac, pretože sa musí počítať s odpadom pri čistení, lúpaní atď.

Pri kapuste je lepšie mať 2,3 kg, aby zostala čistá váha 2 kg, to isté papriky a ostatná zelenina. Nasledujúce ingrediencie zodpovedajú čistej hmotnosti. Koľko, čo bude potrebné?

Suroviny na 7 kg čalamády: 2 kg bielej kapusty, 2 kg paprík, 2 kg uhoriek, 1/2 kg cibule, 1/2 kg mrkvy, 1 lyžička disiričitanu draselného, 1 lyžička benzoátu sodného, 400 g kryštálového cukru, 12 200 ml 20% octu.

Ako na to: Kapustu, uhorky a mrkvu olúpeme a nastrúhame. Papriku a cibuľu nakrájame na tenké plátky. Zeleninu dáme do obrovskej misy, posypeme soľou a cukrom a premiešame.

Do odmerky nalejeme ocot, pridáme benzoát sodný a disiričitan draselný a miešame, kým sa všetko nerozpustí. Zeleninu zalejeme octom a zmes dôkladne premiešame.

Hrniec prikryjeme kuchynskou utierkou a dáme na suché a chladné miesto. Nálev miešame raz denne po dobu 10 dní. Potom 10. deň nalejeme zmes aj s nálevom do pohárov a umiestnime ich na policu v špajze.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.