Ak fandíte nakladanej zelenine, ktorá sa hodí ako príloha, potom určite vyskúšajte recepty na čalamádu!
Táto pôvodom maďarská pochúťka je ideálnou voľbou k mäsu, ale aj k rôznym zeleninovým pokrmom.
Pokojne si môžete dať rezeň, zemiaky ak tomu túto lahôdku, alebo ju naservírujte k steaku či grilovanému špekáčik.
Otestujte naše receptúry a zistite, ktorá najviac chutí nielen vám, ale aj vašim blízkym či priateľom.
Uvidíte, že sa budete olizovať až na hlave.
Naše recepty
Tip: Vynikajúca je tiež čalamáda z paprík. Čo na nej potrebujeme?
2 kg bielej kapusty, 1 kg paprík, 1 kg šalátových uhoriek, 500 g cibule, 400 g mrkvy, 200 bieleho octu (8 – 10 %), 3 bobkové listy, 1 polievkovú lyžicu celého čierneho korenia, 70 g soli, 400 g cukru, 1 lyžičky kyseliny citrónovej (prášok) a 1 lyžičku benzoátu sodného.
Kapustu, papriky a mrkvy očistíme a nakrájame na tenké prúžky, cibuľu a šalátové uhorky nakrájame na tenké plátky. Zeleninu dáme do veľkej misy, osolíme, pridáme korenie, zalejeme octom, dôkladne premiešame a necháme 5 – 6 hodín odstáť.
Potom rozdelíme do pohárov, dobre zatlačíme a dolejeme šťavou až k hrdlu. Dobre zaviečkujeme a uskladníme na chladnom mieste.
Niečo málo o čalamáde
Maďarsko je známe tým, že sa tu množstvo hlavných jedál podáva s nakladanou zeleninou. Vedľa sterilovaných uhoriek, červenej repy alebo čerstvého melónu je to práve čalamáda, ktorá dokáže oživiť akýkoľvek mäsový pokrm.
Tento miešaný zeleninový „šalát“ sa vo väčšine prípadov vyrába z nakrájanej kapusty, uhoriek, papriky, mrkvy a cibule. Vhodnou alternatívou, ktorá je veľmi obľúbená, sú zelené paradajky.
Na dochutenie „csalamáde“ je potrebné v základe ocot, cukor a soľ. Inak je možné pridať akékoľvek obľúbené korenie, záleží na tom, akú chcete príchuť. Samozrejmosťou je čierne korenie, horčičné semienka, bobkový list a koriandrové semienka.
Keď sa pozrieme na maďarský recept, tak celková čistá hmotnosť zmesi je 7 kilogramov. To znamená, že je vždy potrebné kúpiť o kúsok viac, pretože sa musí počítať s odpadom pri čistení, lúpaní atď.
Pri kapuste je lepšie mať 2,3 kg, aby zostala čistá váha 2 kg, to isté papriky a ostatná zelenina. Nasledujúce ingrediencie zodpovedajú čistej hmotnosti. Koľko, čo bude potrebné?
Suroviny na 7 kg čalamády: 2 kg bielej kapusty, 2 kg paprík, 2 kg uhoriek, 1/2 kg cibule, 1/2 kg mrkvy, 1 lyžička disiričitanu draselného, 1 lyžička benzoátu sodného, 400 g kryštálového cukru, 12 200 ml 20% octu.
Ako na to: Kapustu, uhorky a mrkvu olúpeme a nastrúhame. Papriku a cibuľu nakrájame na tenké plátky. Zeleninu dáme do obrovskej misy, posypeme soľou a cukrom a premiešame.
Do odmerky nalejeme ocot, pridáme benzoát sodný a disiričitan draselný a miešame, kým sa všetko nerozpustí. Zeleninu zalejeme octom a zmes dôkladne premiešame.
Hrniec prikryjeme kuchynskou utierkou a dáme na suché a chladné miesto. Nálev miešame raz denne po dobu 10 dní. Potom 10. deň nalejeme zmes aj s nálevom do pohárov a umiestnime ich na policu v špajze.