Toto čatní je sladké a lepkavé a skvele sa hodí k syrovej doske alebo údeninám. Môže to byť aj skvelý darček pre vašich priateľov či rodinu.
Ingrediencie
- 3 lyžice olivového oleja
- 1,5 kg cibule, nakrájané na tenké plátky
- 300 g trstinového cukru
- 200 ml červeného vínneho octu
- 3 lyžice balzamikového octu
- 3 lisované strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica hrubozrnnej horčice
- ½ lyžičky papriky
- 1/4 lyžičky drvených chilli papričiek
Postup
- Olej zahrejeme vo veľkej panvici a za stáleho miešania jemne opražíme cibuľu na stredne nízkej teplote po dobu 25-30 minút.
- Cibuľa by mala byť mäkká, ale nie hnedá, a mala by sa zredukovať asi o polovicu.
- Vmiešame 3 lyžice trstinového cukru, zvyšíme teplotu a za občasného miešania varíme 7-10 minút, kým cibuľa nezačne farbiť.
- Znížime teplotu, potom pridáme zvyšný cukor, ½ lyžičky soli a všetky ostatné prísady.
- Dusíme odkryté na stredne nízkom plameni po dobu 30-40 minút, alebo kým sa čatní nezredukuje a nezhustne do tmavej karamelovej farby.
- Za občasného miešania kontrolujeme, či sa nelepí na dno panvice.
- Ak chceme otestovať, či je čatní hotové, pretiahneme drevenú lyžicu cez dno panvice – čatní by malo trvať niekoľko sekúnd, kým dno nádoby znovu zakryje.
- Horúce čatní dáme do vychladených, sterilizovaných nádob, potom uzavrieme a označíme.
- Čatné vydržia až 6-12 mesiacov.