Čerešňový koláč s posýpkou

Čerešňový koláč s posýpkou

Koláč s čerešňami a posýpkou je kyslý, sladký a je dokonalou kombináciou krehkého cesta a jemnej náplne. Drobenka mu dodáva lahodnú, maslovú chrumkavosť.

Čo budeme potrebovať

Na koláč

  • 1 kg vykôstkovaných čerešní
  • 150 g kryštálového cukru
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky mandľového extraktu
  • 1 lístkové cesto

Na posýpku

  • 6 lyžíc masla
  • 60 g hnedého cukru
  • 90 g hrubej múky
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžička mletej škorice

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Ak sú vaše čerešne zamrznuté, uistite sa, že ich úplne rozmrazíte a zbavíte väčšiny tekutiny.
  • Pridajte čerešne, cukor, kukuričný škrob a citrónovú šťavu do stredného hrnca.
  • Varte na miernu teplotu za občasného miešania, kým sa kukuričný škrob a cukor nerozpustia a zmes nezhustne.
  • Zložte z platne, vmiešajte vanilkový a mandľový extrakt a odstavte.
  • Vyvaľkajte lístkové cesto.
  • Vložte cesto do koláčovej formy a zatlačte ho do formy.
  • Pripravte si posýpku. Rozpustite maslo. Do rozpusteného masla vmiešame hnedý cukor, múku, vanilkový extrakt a škoricu. Miešajte, kým sa nevytvoria mäkké omrvinky.
  • Nalejte čerešňovú náplň do pripravenej krusty.
  • Navrch nasypte posýpku.
  • Pečte, kým omrvinka nezhnedne a náplň nebude bublať, 50 až 60 minút.
  • Počas pečenia koláč kontrolujte, a pokiaľ povrch príliš zhnedne, prikryte ho alobalom na zostávajúcu dobu pečenia.
  • Čerešňový koláč necháme 15 minút vychladnúť.
  • Podávajte s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.
Koláčová forma plná lahodného koláča z čerešní, dozlatista upečený.
Zdroj: kristineskitchenblog.com

Upiekli ste snáď všetko možné a napriek tomu vám zostala hromada čerešní?
Inšpirujte sa našimi receptami a zavarte ich !

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.