Lahodný múčnik z cmaru, prevoňaný mandľami a vanilkou, posypaný sladkými tmavými čerešňami a zavŕšený maslovou posýpkou, ocení celá vaša rodina a už nikdy nebude chcieť žiadny iný!
Ingrediencie:
Na posýpku:
- 2/3 hrnčeka hladkej múky
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1/2 lyžičky škorice
- 1/8 lyžičky soli
- 1/4 šálky masla, rozpusteného
- 1/8 lyžičky mandľového extraktu
Na koláč:
- 2 a 1/2 šálok hladkej múky
- 3/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 10 lyžíc masla, izbovej teploty
- 1 a 1/4 šálok cukru
- 2 veľké vajcia, izbové teploty
- 1 šálka nízkotučného cmaru, izbové teploty
- 1 lyžička mandľového extraktu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 700 g čerstvých čerešní, vykôstkovaných
Postup
- Predhrejte rúru na 175 ° C a vymažte a múku vysypte 25 cm tortovú formu.
- Na posýpku zmiešajte múku, cukor, škoricu a soľ v malej miske, pridajte rozpustené maslo a mandľový extrakt a vidličkou zmes premiešajte, až vznikne drobenka.
- Dajte do mrazničky, kým ju nebudete potrebovať.
- Na koláč zmiešajte v strednej mise múku, prášok do pečiva, sódu a soľ.
- Vo veľkej miske mixéra šľahajte maslo a cukor na strednú rýchlosť, pokiaľ nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Znížte rýchlosť na minimum a pridávajte po jednom vajcia.
- Zmiešajte cmar s extraktmi v malej miske.
- Do zmesi masla a cukru pridávajte na striedačku v 3 dávkach cmar a múčnú zmes (počnúc a končiac zmesou múky), kým nie je všetko zapracované.
- Cesto naškrabte do pripravenej formy a uhlaďte stierkou.
- Ostro kliknite na formu, aby ste odstránili vzduchové bubliny, a zalejte rovnomernú vrstvu čerešní, mierne ich zatlačte do cesta.
- Posypte posýpkou a pečte 75 až 78 minút, kým okraje nezezlátnu a špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté alebo s niekoľkými omrvinkami.
- Pred vybratím z formy preložte na mriežku a nechajte 15 minút vychladnúť.
- Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.
Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na jahodové rezy , na ktorých si všetci pochutnajú!