Čierna káva: povzbuďte telo i myseľ

„Čierna káva, tá silu dáva…“, spieval kedysi pán Štedrý. A milovníci zrnkovej kávy mu určite dávajú za pravdu aj dnes. Sušené a upražené semená tropického kávovníka obsahujú alkaloid kofeín, ktorý zaháňa ospalosť, malátnosť a pocit únavy.

Pražením tiež získava káva vonnú silicu kofeol, ktorá ovplyvňuje jej osobitú chuť a vôňu. O obľúbenosti nápoja svedčí aj široká rozmanitosť spôsobov jej prípravy.

3 z nich sme pre vás vybrali pre tento článok. Inšpirujte sa a uvidíte, že si ju zamilujete.

Čierna turecká káva

Turecká káva môže byť pripravená hneď dvoma spôsobmi. Tzv. turiek, ktorý sa predáva za pár korún v každej krčme, sa pripraví iba zaliatím mletej kávy v hrnčeku horúcou vodou. To však s pravou tureckou kávou nemá nič spoločné. Teraz si prečítajte ten správny postup.

Ingrediencie

  • kocka ľadu
  • džezva
  • cukor
  • mletá káva

Postup

  1. Naplňte džezvu vodou presne na jednu porciu. Uveďte do varu. Potom vsypte dve lyžičky mletej kávy a nechajte dvakrtá vzkypieť.
  2. Pridajte kocku ľadu a veľmi oslaďte.
  3. Podávajte v malých šálkach.

káva z Turecka

Okrem džezvy môžete využiť aj kávovar. Napríklad kávovary Dolce Gusto pripravia aj čiernu kávu stlačením jediného tlačidla. Mrknite na ich recenziu.

Čierna káva so smotanou

Komu príde chuť čiernej kávy až príliš výrazná, môže si ju jednoducho zjemniť pridaním ďalšej jednoduchej ingrediencie.

Ingrediencie

  • čierna káva
  • plnotučné mlieko alebo smotana tekutá či sušená

Postup

  1. Pripravíme čiernu kávu podľa štandardného postupu. Či sa bude jednať o tureckú kávu, prekvapkávanú alebo kávu z pressovača na kapsule je čisto na vás.
  2. Prilejeme trochu mlieka alebo smotany a zamiešame.
  3. Ihneď podávame.

Ako slávnostné pohostenie podávame vo vysokých pohároch Viedenskú kávu, ktorá je doplnená vysokou čiapkou ušľahanej šľahačky, ktorú ešte môžeme poprášiť kakaom.

Smotanová káva

Ľadová čierna káva

Poteší hlavne v letných mesiacoch a parných dňoch.

Ingrediencie

  • čierna káva
  • ľad
  • mlieko alebo voda

Postup

  1. Do vyššieho pohára si pripravte hrnček čiernej kávy podľa vašej chuti.
  2. Pridajte kocky ľadu a dolejte do plného pohára mliekom alebo vodou.
  3. Podávajte s vetvičkami mäty alebo kvetu jedlej rastliny.

Kto chce kávu okoreniť škoricou alebo namiesto ľadu použiť mrazenú zmrzlinu.

káva s ľadom

Čierna káva sa stala súčasťou služobných rokovaní, rodinných stretnutí, priateľských posedení i rýchleho osvieženia, takže náš článok môžeme zakončiť opäť s pánom Štedrým, „… a preto večná nech je jej sláva“. A komu by už káva nevonela, môže vyskúšať niektorú z osviežujúcich limonád .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.