„Čierna káva, tá silu dáva…“, spieval kedysi pán Štedrý. A milovníci zrnkovej kávy mu určite dávajú za pravdu aj dnes. Sušené a upražené semená tropického kávovníka obsahujú alkaloid kofeín, ktorý zaháňa ospalosť, malátnosť a pocit únavy.
Pražením tiež získava káva vonnú silicu kofeol, ktorá ovplyvňuje jej osobitú chuť a vôňu. O obľúbenosti nápoja svedčí aj široká rozmanitosť spôsobov jej prípravy.
3 z nich sme pre vás vybrali pre tento článok. Inšpirujte sa a uvidíte, že si ju zamilujete.
Čierna turecká káva
Turecká káva môže byť pripravená hneď dvoma spôsobmi. Tzv. turiek, ktorý sa predáva za pár korún v každej krčme, sa pripraví iba zaliatím mletej kávy v hrnčeku horúcou vodou. To však s pravou tureckou kávou nemá nič spoločné. Teraz si prečítajte ten správny postup.
Ingrediencie
- kocka ľadu
- džezva
- cukor
- mletá káva
Postup
- Naplňte džezvu vodou presne na jednu porciu. Uveďte do varu. Potom vsypte dve lyžičky mletej kávy a nechajte dvakrtá vzkypieť.
- Pridajte kocku ľadu a veľmi oslaďte.
- Podávajte v malých šálkach.
Čierna káva so smotanou
Komu príde chuť čiernej kávy až príliš výrazná, môže si ju jednoducho zjemniť pridaním ďalšej jednoduchej ingrediencie.
Ingrediencie
- čierna káva
- plnotučné mlieko alebo smotana tekutá či sušená
Postup
- Pripravíme čiernu kávu podľa štandardného postupu. Či sa bude jednať o tureckú kávu, prekvapkávanú alebo kávu z pressovača na kapsule je čisto na vás.
- Prilejeme trochu mlieka alebo smotany a zamiešame.
- Ihneď podávame.
Ako slávnostné pohostenie podávame vo vysokých pohároch Viedenskú kávu, ktorá je doplnená vysokou čiapkou ušľahanej šľahačky, ktorú ešte môžeme poprášiť kakaom.
Ľadová čierna káva
Poteší hlavne v letných mesiacoch a parných dňoch.
Ingrediencie
- čierna káva
- ľad
- mlieko alebo voda
Postup
- Do vyššieho pohára si pripravte hrnček čiernej kávy podľa vašej chuti.
- Pridajte kocky ľadu a dolejte do plného pohára mliekom alebo vodou.
- Podávajte s vetvičkami mäty alebo kvetu jedlej rastliny.
Kto chce kávu okoreniť škoricou alebo namiesto ľadu použiť mrazenú zmrzlinu.
Čierna káva sa stala súčasťou služobných rokovaní, rodinných stretnutí, priateľských posedení i rýchleho osvieženia, takže náš článok môžeme zakončiť opäť s pánom Štedrým, „… a preto večná nech je jej sláva“. A komu by už káva nevonela, môže vyskúšať niektorú z osviežujúcich limonád .