Tento lahodný sirup, vyrobený z čerstvých lesných bobúľ si zamilujete na prvé ochutnanie. Je to výborná domáca pochúťka na palacinky, vafle, pečivo, nápoje a vlastne všetko čo vás len napadne.
Čo budeme potrebovať
- 2 kg černíc
- 400 g cukru
- 500 ml vody
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup
- Vo väčšom hrnci si zmiešame vodu spoločne s ostružinami
- Varíme ich na strednú teplotu, kým černice nezmäknú
- Keď sú mäkké, vezmeme si k ruke tyčový mixér a černice dohladka rozmixujeme
- Takto upravené černice cez sitko presejeme do inej misky
- Pomocou stierky černicovú omáčku cez sitko prepracujeme, kým nám v site nezostanú len semienka
- Teraz omáčku bez semienok vrátime späť do hrnca
- Do omáčky vmiešame cukor a citrónovú šťavu
- Sporák zapneme na strednú teplotu a varíme
- Černicovú omáčku stále miešame asi 5-10 minút, kým sa nezredukuje v sirup
- Do dezinfikovaných alebo nových pohárov horúci sirup nalejeme
- Ponecháme asi 3 centimetrový priestor od horného okraja
- Poháre utrieme a pevne uzavrieme viečkom
- Potom si pripravíme veľký hrniec, ktorý naplníme asi do polovice vodou, ktorú začneme variť
- Keď sa voda varí, pomocou klieští začneme jednotlivé poháre do neho vkladať a necháme ich tam asi 10 minút
- Potom ich vyberieme a otočíme ich dnom nahor na pripravený uterák alebo utierku
- Takto ich necháme aspoň 12 hodín odpočívať
- Potom skontrolujeme, či poháre tesnia, tým že zatlačíme na stred viečka, keď nepruží je to v poriadku
- Zavarené černice môžeme takto skladovať 9-12 mesiacov