Černicový sirup

Černicový sirup

Tento lahodný sirup, vyrobený z čerstvých lesných bobúľ si zamilujete na prvé ochutnanie. Je to výborná domáca pochúťka na palacinky, vafle, pečivo, nápoje a vlastne všetko čo vás len napadne.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 kg černíc
  2. 400 g cukru
  3. 500 ml vody
  4. 2 lyžice citrónovej šťavy

Postup

  1. Vo väčšom hrnci si zmiešame vodu spoločne s ostružinami
  2. Varíme ich na strednú teplotu, kým černice nezmäknú
  3. Keď sú mäkké, vezmeme si k ruke tyčový mixér a černice dohladka rozmixujeme
  4. Takto upravené černice cez sitko presejeme do inej misky
  5. Pomocou stierky černicovú omáčku cez sitko prepracujeme, kým nám v site nezostanú len semienka
  6. Teraz omáčku bez semienok vrátime späť do hrnca
  7. Do omáčky vmiešame cukor a citrónovú šťavu
  8. Sporák zapneme na strednú teplotu a varíme
  9. Černicovú omáčku stále miešame asi 5-10 minút, kým sa nezredukuje v sirup
  10. Do dezinfikovaných alebo nových pohárov horúci sirup nalejeme
  11. Ponecháme asi 3 centimetrový priestor od horného okraja
  12. Poháre utrieme a pevne uzavrieme viečkom
  13. Potom si pripravíme veľký hrniec, ktorý naplníme asi do polovice vodou, ktorú začneme variť
  14. Keď sa voda varí, pomocou klieští začneme jednotlivé poháre do neho vkladať a necháme ich tam asi 10 minút
  15. Potom ich vyberieme a otočíme ich dnom nahor na pripravený uterák alebo utierku
  16. Takto ich necháme aspoň 12 hodín odpočívať
  17. Potom skontrolujeme, či poháre tesnia, tým že zatlačíme na stred viečka, keď nepruží je to v poriadku
  18. Zavarené černice môžeme takto skladovať 9-12 mesiacov
Tekutá pochúťka vo forme sirupu z najlepších lesných bobúľ.
Zdroj: virtuallyhomemade.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.