Milujeme ho ako ochucovadlo na hranolky, pečené mäso, ale tiež napríklad k vareným zemiakom. V obchode ho môžeme zaobstarať od mnohých výrobcov, s rôznymi ingredienciami, a to ako sladký, tak pálivý. Avšak nič sa nevyrovná tomu, keď si niečo vyrobíme doma.
Ingrediencie:
- 4 celé klinčeky
- 1 bobkový list
- 1 škoricová tyčinka
- 1/4 lyžičky zelerových semien
- 1/4 lyžičky chilli vločiek
- 1/4 lyžičky celého nového korenia
- 1 kg slivkových paradajok
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 hrnčeka jablčného octu
- 5 lyžíc trstinového cukru
- 1 veľká žltá cibuľa
- 1 Anaheimská chilli paprička
- 1 – 2 strúčiky cesnaku
- Plátno
- Kuchynský motúz
Postup:
- Paradajky nakrájame nahrubo, cibuľu olúpeme a nasekáme najemno. Cesnak očistíme a rozkrájame na kocky.
- Z plátna odstrihneme jednu vrstvu veľkosti cca 15 x 15 cm, prípadne 20 x 20 cm, aby sa do neho dalo zabaliť korenie.
- Klinčeky, bobkový list, škoricovú tyčinku, semená zeleru, čili vločky a nové korenie položíme do stredu plátna. Potom zdvihneme každý roh, priložíme k sebe a starostlivo zaviažeme pomocou kuchynského motúza.
- Do stredne veľkého hrnca dáme paradajky, soľ, ocot, cukor, cibuľu, čili papričku, cesnak a balíček s korením.
- Varíme na strednom ohni cca 30 minút, kým nie sú paradajky a čili mäkké. Cibuľa by mala byť pekne priesvitná.
- Vyberieme balíček s korením, ten už môžeme vyhodiť. Vezmeme tyčový ponorný mixér a obsah hrnca rozmixujeme.
- Potom vezmeme iný hrniec, dáme naň sito a vlejeme rozmixovanú zmes. Prepasírujeme cez sito do hrnca a tým zbavíme kečup všetkých semien a zrniečok.
- Vrátime späť na platňu a na strednom ohni varíme ďalších 20 až 30 minút do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
- Hotový kečup uchováme v dobre uzatvárateľnej sklenenej nádobe, ktorú uložíme do chladničky. Vydrží až 3 týždne.
Tip: Ak si neviete rady s výberom toho správneho kuchynského pomocníka na prípravu kečupu a tomu podobných produktov, mrknite na náš veľký test tyčových mixérov .