Uvarte si polievku z červenej šošovky s prímesou citróna. Pokiaľ ho však nechcete, citrón vynechajte.
Ingrediencie
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 veľká cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, drvené
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička soli
- ¼ lyžička mletého čierneho korenia
- 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru, alebo kocka bujónu
- 2 hrnčeky vody
- 1 hrnček červené šošovky
- 1 veľká mrkva, olúpaná a nakrájaná na kocky
- Šťava z 1/2 citróna, viac podľa chuti
- Štipka nasekaného čerstvého koriandra
Postup
- Vo veľkom hrnci zohrejte 3 lyžice oleja, pridajte cibuľu, cesnak a restujte dozlatista, asi 4 minúty.
- Vmiešajte paradajkový pretlak, rascu, soľ, čierne korenie a restujte ešte 2 minúty.
- Pridajte vývar, 2 šálky vody, šošovku a mrkvu. Priveďte do varu, potom čiastočne zakryte hrniec a znížte teplotu a duste asi 30 minút, kým šošovka nezmäkne.
- Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ.
- Pokiaľ chcete, polievku rozmixujte tyčovým mixérom, aby bola krémová.
- Potom vmiešajte citrónovú šťavu a koriander. Ihneď podávajte.