Vynikajúce recepty s medvedím cesnakom pre správnych gurmánov. Inšpirujte sa!

Zaujímate sa o recepty z medvedieho cesnaku, pretože chcete vyskúšať niečo nové a lahodné?

Pokiaľ ste sa s ním doteraz nestretli, potom ho určite musíte ochutnať!

Má špecifickú chuť a dajú sa s ním vykúzliť vynikajúce pokrmy, ktoré potešia vás aj vašich blízkych.

Vypestujte si vlastnú surovinu

Pokiaľ máte záhradku, potom neváhajte a divoký cesnak si vypestujte. Potrpia si na vlhkú humóznu pôdu, ale pravdou je, že pri pravidelnej zálievke bude rásť skoro všade.

V záhrade mu nájdite také miesto, kde je polotieň, ideálne niekde pod kríkom či na okraji živého plotu. Dariť sa mu bude aj na severnej strane rodinného domu alebo pod okrasným listnatým stromom, ktorý na jeseň stráca svoje lístie.

V kuchyni si divoký cesnak užijeme len chvíľku

Každá bylinka má najlepšiu chuť a najsilnejšiu arómu vtedy, ak je mladá a krehká. V prípade tohto druhu cesnaku prebieha zber iba dva mesiace, pričom hlavné obdobie začína už v druhej polovici marca v závislosti od počasia.

Neskôr sa rastlina tzv. zatiahne a my musíme počkať na budúcu jar. Na konci mája svoju intenzívnu arómu stráca.

Cesnak má vynikajúcu chuť aj vôňu, takže sa s ním dajú pripraviť naozaj skvelé pokrmy. Ostatne hodí sa do šalátu, ako ozdoba na chlieb s maslom či syrom, do nátierok, ale aj do liečivého vína.

Aké liečivé vlastnosti cesnak medvedí ponúka?

  • Reguluje hladinu cholesterolu v krvi
  • Prevencia proti vzniku trombózy
  • Zlepšenie prietoku krvi
  • Posilnenie organizmu, imunitného systému aj pamäte
  • Má protiplesňové, antibakteriálne a antiparazitné vlastnosti
  • Pomáha pri kašli

Tinktúra/kvapky

Keď už sme sa zmienili o liečivom účinku, nie je na škodu si pripraviť tieto jednoduché kvapky alebo teda tinktúru, ktorá je skvelá na podporu pamäti, ale aj proti zvápenateniu ciev (arterioskleróza) a mnohým ďalším zdravotným neduhom. Ako si ju pripravíme?

  • Listy cesnaku opláchneme a nakrájame na drobné kúsky.
  • Naplníme väčšiu fľašu až po hrdlo.
  • Prelejeme 40% režnou či podobnou domácou pálenkou a necháme 14 dní odpočívať na teplom mieste (pokojne môžeme dať aj na slniečko).
  • Po uplynutí tejto doby je tinktúra pripravená na použitie.
  • Užívame každý deň 10 – 15 kvapiek. Jednoducho ich zamiešame do vody, alebo napríklad čaju.

Z tejto úžasnej bylinky s podzemnou cibuľou, sa dá vyrobiť aj napríklad víno či cesnakové kvapky. Pokiaľ ide o kozmetiku, tam je to účinný pomocník pri omladzujúcich procedúrach, ale aj na liečbu chronických kožných ochorení.

Vďaka lesnému cesnaku, ako sa tiež tejto byline hovorí, sa značne zlepšuje látková výmena a detoxikuje organizmus od nadbytočných tukov.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.