Zemiaky sú skvelou surovinou do mnohých receptúr, ako sú napríklad zapekané zemiaky . Keď sú však súčasťou nejakej nátierky, je jej chuť aj štruktúra nezameniteľná.
Ingrediencie:
- 15 stredne veľkých zemiakov (ideálne odroda Yukon Gold)
- 1 balenie smotanového syra
- 1/2 kocky čerstvého nesoleného masla
- 1 hrnček kyslej smotany
- 1/3 hrnčeka smotany na šľahanie
- 3 polievkové lyžice nasekané čerstvé pažítky
- 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
Postup:
- Zemiaky dáme do hrnca, pridáme vodu, privedieme do varu a na strednú teplotu varíme asi 10 – 15 minút domäkka.
- Precedíme a necháme chvíľu vychladnúť, aby boli vlažné.
- Medzitým si nakrájame smotanový syr a maslo na menšie kocky.
- Zemiaky dôkladne roztlačíme na hladkú kašu a po častiach vmiešame smotanový syr a maslo.
- Pridáme kyslú smotanu aj smotanu na šľahanie a pomocou ručného mixéra našľaháme, aby bola zmes hladká.
- Vmiešame pažítku, petržlen aj prelisovaný cesnak s tymianom a osolíme aj okoreníme.
- Naposledy dôkladne zamiešame a dáme na 3 hodiny odležať do chladničky, aby sa jednotlivé chute premiešali.
- Servírujeme na čerstvej bagete alebo využijeme krekry a iné slané sušienky.
Tip: Ak chceme dosiahnuť výraznejšiu arómu, dáme petržlen, pažítku, tymian aj cesnak do mažiara a starostlivo rozdrvíme na pastu.