Tajomstvo tejto slanej pochúťky je ukryté predovšetkým v jej cesnakovo-bylinkovom prelive.
Ingrediencie:
Na cesto
- 3 a 1/2 šálky múky
- 1 a 1/3 šálky teplej vody
- 2 čajové lyžičky suchého droždia
- 1 PL cukru
- 2 PL olivového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného mletého cesnaku
- 3/4 čajovej lyžičky soli
Na potretie
- 5 PL masla
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička talianskych byliniek
- 1/4 šálky strúhaného parmezánu
- 2 PL čerstvej petržlenovej vňate
- soľ
Postup:
- V miske si pripravte z droždia, cukru a trochy vody kvások. Nechajte 5 minút odpočívať.
- Následne ku kvásku pridajte olivový olej, soľ, cesnakový prášok a polovicu množstva múky.
- Premiešajte a potom pridajte aj zvyšok múky a vody.
- Následne ručne alebo pomocou hnetača spracujte do podoby hladkého cesta.
- Cesto potom preložte do inej olejom vymastenej misy, prekryte alobalom a nechajte približne 60 minút kysnúť na teplom mieste.
- Následne cesto vyklopte na dosku a pripravte si z neho šestnásť rovnako veľkých kúskov.
- Tie následne spracujte do podoby približne 30 centimetrov dlhých valčekov, z ktorých uviažte uzlíky.
- Uzlíky položte na plech s papierom na pečenie a nechajte ešte chvíľu odpočinúť.
- Medzitým si predhrejte rúru na 180 ° C a pripravte si cesnakový preliv.
- V hrnci rozpustite maslo, pridajte doň prelisované strúčiky cesnaku, talianske bylinky a soľ.
- Približne polovicou tejto zmesi potom uzly potrite a dajte na 20-25 minút piecť.
Po vybratí z rúry ešte teplé pečivo znova potrite zvyškom cesnakového masla a posypte parmezánom a nasekanou petržlenovou vňaťou.