Pokiaľ chce človek niekoho prekvapiť niečím chutným, čo ešte nepozná, potrebuje na to ideálne nejakú tajnú zbraň. Tou sa môže stať tento pikantný ocot, ktorý sa dá použiť napríklad pri príprave rýb.
Ingrediencie:
- 7 červených alebo zelených chilli papričiek
- 8 – 10 strúčikov cesnaku
- 4 cm zázvoru
- 2 hrnčeky destilovaného bieleho octu
- 1 polievková lyžica cukru
- 1 1/2 lyžičky soli
Postup:
- Cesnak aj zázvor olúpeme a nakrájame na tenké plátky.
- Chilli papričky necháme vcelku a dáme na dno pohára, pridáme cesnak so zázvorom a zatiaľ odložíme nabok.
- Do malého hrnca nalejeme ocot, prisypeme cukor so soľou a na strednom ohni privedieme do varu.
- Za stáleho miešania varíme, kým sa cukor so soľou nerozpustí.
- Hotový nálev nalejeme do pohára a necháme vychladnúť.
- Pokiaľ ho chceme používať hneď, musíme počkať približne 4 hodiny, aj keď najlepšie do druhého dňa.
- Dokonca nie je na škodu si urobiť tento ochutený ocot aj do zásoby. V chlade totiž vydržia až 4 týždne.