Toto moderné poňatie klasického talianskeho cestovinového pokrmu používa šťavnatú šunku namiesto tradičnej pancetty. Rovnako ako uvarenie krémovej omelety na raňajky, aj v tomto recepte závisí od správneho zaobchádzania s vajcami, aby bol výsledný pokrm viac ako lahodný. Držte sa nášho postupu a úspech je zaručený!
Čo budeme potrebovať
- 3 vajcia
- 3 žĺtky
- Lyžička soli
- Lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- 150 g syra pecorino (strúhaného)
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 230 g nakrájanej šunky
- 2 veľké šalotky (nakrájané na tenké plátky)
- 250 g mrazeného hrášku
- 500 g špaget
- 50 g masla
- Lyžička citrónovej šťavy
- 2 lyžice čerstvé pažítky (najemno nakrájané)
Postup
- Vajcia a žĺtky vyšľaháme dohromady v malej miske, kým sa dôkladne nespoja
- Primiešame soľ, korenie a 100 g syra
- Všetko dáme bokom
- Vo veľkej panvici si zohrejeme olej na strednú teplotu
- Pridáme šunku a šalotku a za častého miešania asi 6 minút vyprážame, kým šalotka nezmäkne
- Pridáme hrášok a 150 ml vody
- Zmes privedieme do varu na stredne vysokú až vysokú teplotu
- Všetko spoločne, za občasného miešania varíme, kým hrášok nezmäkne, asi 5 minút
- Panvicu zložíme z platne
- Cestoviny si v hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríme podľa návodu na obale
- Keď sú uvarené na skus, tak ich pomocou klieští preložíme do panvice
- Z cestovinovej vody si odoberieme asi 150 ml, ktorú ešte použijeme
- Špagety necháme asi 2 minúty v panvici odpočívať
- Medzitým za stáleho miešania postupne prilievame hrnček odloženej vody na varenie do vaječnej zmesi
- Potom pomaly vlejeme vaječnú zmes do cestovinovej zmesi na panvici
- Za stáleho miešania spolu ingrediencie prepojíme
- Maslo a citrónovú šťavu pridáme do malého hrnca na sporák
- Zmes zahrejeme, aby sa maslo rozpustilo, a potom maslovú zmes vmiešame do cestovín s vajíčkom
- Cestoviny rovnomerne rozdelíme do štyroch teplých misiek
- Rovnomerne ich posypeme pažítkou a zvyšným syrom