Zháňať suroviny pre celiakov nie je vždy jednoduché, takže keď je možné si niečo vyrobiť v pohodlí domova, hneď sa toho chytíme. Tento recept je jednoduchý a zvládne ho každý. Počas chvíľky sa tak dá vykúzliť super rýchly pokrm.
Ingrediencie:
- 280 g viacúčelovej bezlepkovej múky
- 1 lyžička xantánovej gumy
- 45 g modifikovaného tapiokového škrobu
- 1/2 lyžičky vločkovej soli (tiež sa jej hovorí kóšer soľ)
- 2 vajcia + 2 žĺtky
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 125 – 150 ml teplej vody
Postup:
- Do nádoby kuchynského robota nasypeme preosiatu bezlepkovú múku, pridáme xantánovú gumu, soľ, olivový olej, vajcia a žĺtky.
- Zapneme na strednú rýchlosť a miešame, kým sa všetko nespojí.
- Prilejeme 125 ml vody a ďalej nechávame premiešať. Podľa potreby ešte pridáme zvyšok vody.
- Akonáhle sa cesto zhromažďuje na jednej strane misy, máme hotovo. Keby bolo cesto až veľmi tuhé, vmiešame ešte trochu vody.
- Vypneme robota a hotové cesto preložíme na pomúčenú dosku alebo inú pracovnú plochu.
- Rozdelíme ho na 4 rovnako veľké diely. Jeden diel si necháme na spracovanie, ostatné zakryjeme igelitom, aby cesto zostalo vlhké.
- Cesto vypracujeme, aby bolo hladké a rozpolíme. Každú polovicu rozvaľkáme na tenkú placku.
- Pomocou ostrého noža nakrájame na akýkoľvek tvar, čo nás napadne. Prípadne môžeme cesto vyváľať po častiach na cestovinovom strojčeku.