Len s pár ingredienciami môžete pripraviť lahodnú omáčku na cestoviny a to iba za 10 minút. Užite si túto rýchlu teplú večeru vhodnú aj pre deti.
Ingrediencie
- 450 g suchých cestovín
- soľ podľa chuti
- 4 stredné strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
- 6 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja
- 675 g cherry paradajok
- 1 šálka čerstvých lístkov bazalky, nahrubo nasekaných
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- parmezán, na podávanie
Postup
- Cestoviny dajte do veľkého hrnca, zalejte vodou a pridajte štipku soli.
- Za občasného miešania priveďte na prudkom ohni do varu.
- Varte, pokiaľ nebudú al dente, asi o 1 minútu menej, než odporúča návod na obale.
- Medzitým rozohrejte cesnak a 4 lyžice olivového oleja na panvici na strednom plameni, a restujte za častého miešania, kým cesnak nezmäkne, asi 3 minúty.
- Pridajte paradajky a varte za stáleho miešania, kým paradajky nezačnú praskať.
- Môžete im pomôcť tým, že na ne pri zmäknutí pritlačíte zadnou stranou varešky.
- Pokračujte vo varení, kým nebude omáčka bohatá a krémová, asi ďalších 5 minút.
- Vmiešajte bazalku a dochuťte soľou a korením.
- Keď sú cestoviny uvarené, sceďte ich a odložte si 1 šálku vody z varenia.
- Pridajte cestoviny do omáčky a zvýšte teplotu na stredne vysokú.
- Varte za stáleho miešania a podľa potreby pridávajte vodu z cestovín, aby sa konzistencia upravila na pekne krémovú.
- Odoberte z ohňa, vmiešajte zvyšné 2 lyžice olivového oleja a nastrúhaný parmezán.
- Okamžite servírujte a na stôl pridajte extra parmezán na posypanie.