Týmto receptom budete musieť začať deň vopred, aby ste zaistili, že mleté mäso absorbuje všetky chute cesnaku a sladkej papriky. Najlepšie je mäsové šišky servírovať so sladkou omáčkou z baklažánu a paprík, kyslou smotanou, citrónom a opečeným chlebom.
Čo budeme potrebovať
- 300 gramov mletého bravčového mäsa
- 700 gramov mletého hovädzieho mäsa
- Cibuľa (jemne nakrájaná)
- 3 strúčiky cesnaku (prelisované)
- Lyžička jedlej sódy
- 2 lyžičky sladkej papriky
- 200 ml perlivej minerálnej vody
- Vajcia (ľahko rozšľahané)
- 2 lyžice olivového oleja
- Kyslá smotana
- Plátky citróna
- Chlieb
- Domáci ajvar (vyberte si z receptov uvedených vyššie)
Postup
- Rukami zmiešame v miske bravčové a hovädzie mäso, cibuľu, cesnak, sódu, papriku, lyžičku soli a korenia
- Zapracovávame, kým sa všetko dobre nespojí
- Postupne vmiešavame minerálnu vodu a vajcia, pokiaľ zmes nemá konzistenciu ako pasta
- Zo zmesi vytvarujeme šišky s dĺžkou 10 cm a šírkou 2 cm
- Vyskladáme ich na plech plech vyložený papierom na pečenie a prikryjeme ich potravinárskou fóliou a necháme cez noc v chlade
- Čevabčiči vyberieme z chladničky 20 minút pred varením
- Rozpálime si veľkú panvicu na strednú teplotu
- Mäsové šišky potrieme olejom
- Vložíme na panvicu a pečieme asi 10 minút zo všetkých strán, kým nezhnednú a neprepečú sa
- Podávame s ajvarom, kyslou smotanou, kolieskami citróna a chlebom
Pre ešte zdravšiu verziu nahraďte mäsové čevabčiči šošovkovými a pochutnajte si na tomto pokrme s ajvarom ešte viac. Načerpajte u nás inšpiráciu na najlepšie šošovkové placky a vykúzlite si tradičný srbský pokrm trochu netradične.