Chalupárske špekáčiky

Chalupárske špekáčiky

Toto je jedna z najrýchlejších dobrôt, ktorú dokážete pripraviť takmer na počkanie. Bez ohľadu na to, či sedíte na terase pri grile, na chalupe pri remoske alebo v bytovke pri elektrickej rúre, stačí vziať pekáčik a pár chutných surovín, aby ste bez veľkých príprav vykúzlili skvelý obed, večeru či občerstvenie.

Ingrediencie

  • 2 žlté cibule
  • 1 červená cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 4 stopky stopkového zeleru
  • 1 kg špekáčikov
  • majorán na dochutenie
  • sladká paprika na dochutenie
  • 250 ml bieleho vína (ideálne Rizling Rýnsky)

Postup

  1. Nakrájajte na kúsky jednu veľkú cibuľu, pridajte k nej tri strúčiky cesnaku a doplňte ich štyrmi stopkami stonkového zeleru.
  2. Táto hrubo krájaná zmes príde na pekáčik, kde vytvorí akúsi spodnú vrstvu, ktorá zabráni pripaľovaniu.
  3. Kilogram špekáčikov narežte po dĺžke tak, ako by ste pripravovali utopenca.
  4. Tentoraz však do každého zárezu príde niekoľko plátkov žltej a červenej cibule.
  5. Nebojte sa tenkým nožom zarezať špekáčiky ho hĺbky – len tak sa otvoria pre výdatné naplnenie.
  6. Poukladajte ich jeden vedľa druhého, posypte čerstvou zelerovou vňaťou a nezabudnite ich dochutiť sladkou paprikou a majoránom.
  7. Vo chvíli, keď všetko podlejete 250 mililitrami bieleho vína, na rad prichádza pečenie.
  8. Nezáleží na teplote a ani na dĺžke pečenia.
  9. Všetko odhalíte intuitívne podľa toho, či pekáčik položíte na horúce uhlíky, rozpálený rošt alebo do vyhriatej rúry.
  10. V prvej fáze všetko zakryte alobalom, aby vínna para prenikla do cibule aj špekáčikov.
  11. Ak sa uvoľní tuk, prichádza čas na dopekanie.
  12. Alobal stiahnite a ponechajte sálavú horúčosť, aby sa na špekáčikoch vytvorila zlatistá kôrka a roztvorili sa póry vo vnútri.
  13. Pripravte čerstvý chlieb a môžete servírovať.
Grilované špekáčiky plnené cibuľou servírované na tanieriku s čerstvou zeleninou a pečivom s vedľa položeným príborom a pekáčom plným špekáčikov.
www.vnajlepsichrokoch.sk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.