Vyzerajú krásne a chutia ešte lepšie!
Pripravte sa naše recepty na cheesecake do pohára.
A či neviete, či je lepšie použiť smotanový syr alebo mascarpone?
Túto dilemu vám pomôžeme rozlúsknuť na konci článku.
Naše recepty
Mascarpone vs. smotanový syr
Je lepšie do cheesecaku pridávať smotanový syr alebo mascarpone? Poďte sa s nami pozrieť na základné rozdiely a či je možné ich v receptoch zamieňať.
Mascarpone vs. smotanový syr: Aký je rozdiel?
Mascarpone a smotanový syr sú biele, mäkké syry s jemnou chuťou, ale sú medzi nimi rozdiely.
Chuť: Mascarpone má jemne sladkastú, takmer orechovú chuť so sviežim maslovým charakterom. Mascarpone je menej pikantný ako porovnateľné syry, ako je ricotta a klasický smotanový syr. Smotanový syr je pevnejší a chuťovo výraznejší ako jeho taliansky náprotivok.
Textúra: Smotanový syr má hladkú textúru, ktorá je mäkká a ľahko sa rozotiera. Mascarpone má mazľavejšiu zamatovú textúru a zanecháva bohatý pocit v ústach.
Obsah tuku: Smotanový syr vyrobený z hustej smotany a plnotučného mlieka má obsah tuku päťdesiatpäť percent. Mascarpone sa vyrába z maslového tuku a má vyšší obsah tuku, až sedemdesiatpäť percent tuku.
Môže sa mascarpone a smotanový syr zamieňať v receptoch?
Mnoho receptov vyžaduje kombináciu smotanového syra a mascarpone, takže v závislosti od použitia môže byť smotanový syr dobrou náhradou, najmä v pečive. Môžete tiež pridať lyžicu kyslej smotany alebo smotany na šľahanie, aby ste napodobnili vzdušnú, rozplývavú konzistenciu mascarpone v pokrmoch, ako je rizoto alebo polievka.
Ak chcete použiť mascarpone miesto smotanového syra v cheesecaku, pridajte trochu citrónovej šťavy, aby mal cheesecake charakteristickú kyslosť. Použitie mascarpone môže vytvoriť chuťovo príjemnejší tvarohový koláč. Náhradu mascarpone môžete vyrobiť aj zmiešaním smotanového syra s hustou smotanou na šľahanie a kyslou smotanou.