Vylepšite si krémový cheesecake v štýle smotanového dezertu s karamelizovanou krustou. Nie je nič lepšie, než keď do neho zabodnete svoju dezertnú vidličku a budete počuť jemné chrumknutie lahodnej krusty, ktorú si jednoducho vyrobíte plynovým horákom aj u vás doma, nie je to žiadna veda. Vyberte si sušienky podľa svojej vlastnej chuti, napríklad aj čokoládové a dodajte tomuto lahodnému koláču zase o niečo lepšiu chuť.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- Sprej na pečenie
- Balíček sušienok (jemne rozdrvených)
- 200 g masla (rozpusteného)
- 125 g cukru kryštál
- Štipka soli
Na náplň
- 230 g smotanového
- 250 g cukru kryštál
- 3 vajcia
- 2 žĺtky
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 125 g kyslej smotany
- 2 lyžice hladkej múky
- Štipka soli
Na kruste
- 150 g cukru kryštál
- Maliny
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Tortovú formu si vystriekame sprejom na varenie
- Vo veľkej mise zmiešame rozdrvené sušienky, maslo, cukor a soľ
- Sušienkový základ vtlačíme na dno pripravenej formy a vytvoríme korpus aj po stranách formy
- Na prípravu náplne si vo veľkej mise, pomocou ručného mixéra ušľaháme smotanový syr s cukrom
- Mixujeme, kým sa nezbavíme všetkých hrudiek
- Pridáme vajcia a žĺtky, potom vmiešame vanilkový extrakt a kyslú smotanu
- Pridáme múku a soľ a pokračujeme v šľahaní, kým sa všetko nespojí do hladkej a krémovej konzistencie
- Náplň nalejeme na sušienkový korpus
- Dno formy zabalíme do alobalu a vložíme ju do veľkého pekáča
- Prilejeme vriacu vodu, aby dosahovala do polovice výšky pekáča
- Cheesecake vložíme do rúry a pečieme približne 1 hodinu 30 minút
- Rúru vypneme a dvierka rúry necháme otvorené
- Cheesecake takto necháme chladnúť asi hodinu
- Potom odstránime alobal z formy a cheesecake preložíme chladničky aspoň na 5 hodín najlepšie cez noc
- Keď budeme pripravení koláč podávať, posypeme jeho povrch tenkou vrstvou cukru kryštál a opatrne, pomocou ručného plynového horáka, cukor karamelizujeme
- Podávame s čerstvými alebo horúcimi malinami
Smotana je skvelým pomocníkom a surovinou v kuchyni. Dá sa s ňou vytvoriť naozaj všetko a môžeme ju použiť ako sladké tak slané recepty. Použite ju v slaných receptoch na gratinované pokrmy ako je zapekané brokolica s vašim obľúbeným syrom alebo si ju vychutnajte našľahanú v sladkých dezertoch s pudingom .