Tento recept na cheesecake s jahodami je úžasný! Tento krémový a ľahký klasický tvarohový recept je zakončený sladkou jahodovou polevou.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 200 g rozdrvených grahamových sušienok
- 50 g kryštálového cukru
- 6 lyžíc nesoleného masla, rozpusteného
Na náplň
- 900 g smotanového syra
- 260 g kryštálového cukru
- 230 g kyslej smotany
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- ¼ lyžičky soli
- 4 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
Na omáčku
- 400 g celých jahôd, nakrájaných na kocky
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 200 g kryštálového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- ⅛ lyžičky soli
- 330 g jemne nasekaných jahôd
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Vonkajšie dno formy pevne zabaľte do alobalu.
- Zmiešajte grahamového sušienky, cukor a rozpustené maslo. Natlačte zmes mrveničky a pečte 10 minút.
- Znížte teplotu rúry na 130 stupňov.
- Vo veľkej mise šľahajte smotanový syr, kým nebude hladký a krémový.
- Pridajte cukor a kyslú smotanu, šľahajte, kým sa dobre nespoja.
- Pridajte vanilku a soľ, šľahajte na nízku rýchlosť, kým nebude hladká.
- Jemne vmiešajte vajcia, kým sa nespoja. Cesto nalejte na pripravenú krustu.
- Naplňte pekáč niekoľkými centimetrami vriacej vody a vložte cheesecake do stredu.
- Pečte 1 hodinu, alebo kým okraje nestuhnú a stred sa ľahko trepe.
- Vypnite rúru, cheesecake nechajte vo vodnom kúpeli v rúre ďalšiu hodinu.
- Cheesecake vyberte z vodného kúpeľa a položte na mriežku. Prejdite malým nožom okolo vonkajšieho okraja cheesecaku, aby sa uvoľnil z formy, a nechajte ho vychladnúť pri izbovej teplote asi 1 ½ hodiny.
- Zakryte a dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny alebo cez noc.
Ak chceme z čerstvých jahôd pripraviť aj nejakú inú dobrotu, potom ich môžeme jahody použiť do pohárov, rôznych jahodových dezertov, alebo z nich pripraviť jahodovú penu alebo jahodový koktail .