Výborné recepty na puding so semienkami chia! Pripravte si doma tento skvelý dezert

Hľadáte zdravé a dobré alternatívy?

Potom si pripravte tieto recepty na chia puding, ktoré nielen skvele chutia, ale tiež majú množstvo blahodarných účinkov na vaše telo.

Aký ochutnáte ako prvý?

Prečo jesť chia semienka?

Chia semienka, nazývaná tiež Salba chia alebo mexická chia, sú jedlé semená kvitnúce rastliny z čeľade mätovitých. Semená pochádzajú z Mexika a Guatemaly a majú dlhú históriu.

V starovekých aztéckych a mezo-amerických kultúrach boli životne dôležitou plodinou. Semená mali liečivé využitie a tvorili dôležitú súčasť stravy ľudí.

Dnes sú semená sú široko uznávané ako nutrične bohatý doplnok zdravej stravy.

Výhody pre zdravie

Chia semienka sú vynikajúcim zdrojom vitamínov, minerálov a silných antioxidantov. Niektoré z týchto antioxidantov zahŕňajú:

  • Kyselina kávová
  • Kyselina chlorogénová
  • Kaempferol
  • Kvercetín

Antioxidanty obsiahnuté v chia semienkach môžu pomôcť v boji proti voľným radikálom vo vašom tele. Voľné radikály spôsobujú oxidačný stres a poškodenie buniek. Konzumácia potravín bohatých na antioxidanty môže pomôcť znížiť riziko vzniku mnohých zdravotných problémov spojených s voľnými radikálmi, vrátane srdcových chorôb, kognitívneho poklesu a niektorých typov rakoviny.

Lepšie zdravie srdca

Chia semienka obsahujú quercetin, antioxidant, ktorý môže znížiť riziko srdcových chorôb. Semená majú tiež vysoký obsah vlákniny, ktoré môžu pomôcť znížiť vysoký krvný tlak a následne znížiť riziko vzniku srdcových ochorení.

Kontrola hmotnosti

Porcia 30 g chia semienok obsahuje 39 % odporúčanej dennej dávky vlákniny. Rozpustná vláknina v semenách absorbuje vodu, čo spôsobuje, že sa vo vašom žalúdku rozťahujú a zvyšujú pocit plnosti, keď ich zjete. Vďaka tomu, sa budete cítiť plnšie, aj keď budete jesť menej, tým vám pomôžu udržať si zdravú váhu.

Chia semienka sú tiež neuveriteľným zdrojom kyseliny alfa-linolovej (ALA), omega-3 mastnej kyseliny, ktorá pomáha podporovať nižší pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín – nižší pomer je spojený so zníženým rizikom chronických ochorení.

Ako pripraviť chia semienka

Chia semienka majú mnoho kulinárskych využití, vrátane:

  • Vytvorenie náhradky vajec v pečení koláčov alebo chleba
  • Vmiešajte ich do cesta na muffiny
  • Príprava chia gélu pre pridanie do domácich polievok alebo smoothies
  • Posypanie surovými semienkami ovsené vločky alebo šalát
  • Namočte ich, aby ste vytvorili chia klíčky
  • Zmiešajte ich s mandľovou múkou a korením a vytvorte krustu pre vyprážané kura
  • Pridajte ich do domácich energetických tyčiniek

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.