Táto studená omáčka sa vyrába zo zmesi čerstvej mletej petržlenovej vňate, cesnaku, červeného vínneho octu, oregana a olivového oleja. Pochádza z Uruguaja a Argentíny a je možné ju pripraviť iba za 5 minút.
Ingrediencie:
- 1/2 hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate
- 4 nakrájané strúčiky cesnaku
- 1 nakrájaná šalotka
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 malá na kocky nakrájaná červená chilli paprička so semienkami
- 3 polievkové lyžice červeného vínneho octu
- 1 lyžička morskej soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia (je možné použiť aj korenie štyroch farieb)
- 2/3 hrnčeka kvalitného extra panenského olivového oleja
Postup:
- Do misy kuchynského robota pridáme nasekanú petržlen, cesnak, šalotku, oregano, červené chilli, červený vínny ocot, soľ a korenie.
- Mixujeme na nízku rýchlosť, aby sa suroviny len premiešali, ale nevznikla z nich hustá pasta.
- Zmes preložíme do malej misky a zalejeme ju extra panenským olivovým olejom.
- Jemne premiešame, aby sa spojili.
- Nechajte odstáť po dobu 15 minút, aby sa chute premiešali.
- Podávame ku grilovanému či pečenému mäsu, zelenine alebo použijeme ako marinádu.