Veľmi chutné a výdatné jedlo, ktoré môžete podávať buď samostatne alebo ako prílohu k akémukoľvek mäsu so šťavou.
Ingrediencie
- 4 – 5 ks zemiaky strednej veľkosti
- huby podľa chuti (hríb, kĺzok…)
- polohrubá múka podľa potreby
- 1 vajce
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- rasca drvená
- bravčová masť
- vňať petržlenová
Na omastenie:
- maslo
- olej
Postup
- Najskôr si udusíme očistené a nakrájané huby.
- Pražíme na bravčovej masti, kým sa nevydusí všetka voda.
- Trochu osolíme, okoreníme a poprášime drveným knižom.
- Necháme vychladnúť, zlejeme prebytočnú masť a posekáme nadrobno.
- Medzitým si môžeme chystať zemiaky.
- Očistíme, umyjeme a nastrúhame na jemno.
- Pridáme posekané huby, 1 vajíčko, soľ, korenie a petržlenovú vňať.
- Podľa potreby tiež pridáme polohrubú múku, aby nám vzniklo hustejšie cesto, z ktorého sa budú dať tvarovať knedle.
- A už len tvarujeme vlhkými rukami guličky a vkladáme do vriacej osolenej vody.
- Opatrne odlepíme od dna a necháme variť 10 – 12 minút.
- Keď vyplávajú, vyberieme a hneď omastíme maslom alebo olejom.
- Podávame ako samostatné jedlo napríklad so smotanovo-cibuľovým dipom, prípadne slaninkou, kyslou kapustou a podobne.
Omrknite aj naše recepty na halušky a pripravte pre seba i svojich blízkych tento populárny slovenský pokrm pre akúkoľvek príležitosť.