Lahodné recepty z chobotnice 5x inak alebo ochutnajte zase niečo nové! Akú variantu vyskúšate?

Už ste niekedy skúšali pripraviť tieto delikátne plody mora?

Nie? A chceli by ste, len neviete, ako na to?

Vyskúšajte naše jednoduché recepty na chobotnici v 5 rôznych variantoch.

Poradíme vám tiež, ako ju správne očistiť.

Užite si to!

Grilovaná chobotnica s citrónom a oreganom

Vyskúšajte tento luxusný spôsob prípravy chobotnice. Najprv ju uvarte a potom len chvíľu ugrilujte pre získanie lepšej chuti. V kombinácii s citrónom a oreganom je potom úplne nezabudnuteľná!

Ingrediencie

  • 1 kg čerstvých chápadiel chobotnice
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • dva citróny
  • 2 lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžica čerstvého nasekaného alebo sušeného oregana
  • 2 lyžičky soli

Postup

  1. Chobotnicu vložte do hrnca a zalejte studenou vodou.
  2. Varte na strednom plameni, kým sa voda nezačne variť, potom znížte teplotu a chobotnicu varte do mäkka.
  3. Bude to trvať 1-2 hodiny.
  4. Keď je hotová, spoznáte to tak, že jednoducho prepichnete najhrubšiu časť chápadla nožom.
  5. Nechajte chobotnicu vychladnúť vo vode, potom ju vyberte a osušte papierovou utierkou.
  6. Nechajte chápadlá uschnúť na papierovej utierke v chladničke ďalšie 2-3 hodiny.
  7. Rozpáľte gril na 230 stupňov alebo viac.
  8. Chápadlá pokvapkajte polovicou olivového oleja a potom posypte polovicou soli.
  9. V malej miske zmiešajte zostávajúci olivový olej, soľ, oregano a čierne korenie.
  10. Pridajte šťavu z jedného citróna.
  11. Zvyšný citrón nakrájajte na mesiačiky a dajte bokom.
  12. Akonáhle je váš gril rozpálený, položte chápadlá priamo nad uhlíky, aby zuhoľnateli a na okrajoch boli chrumkavé.
  13. Nechajte ich 2–3 minúty, potom ich otočte a opekajte ďalšie 2–3 minúty na druhej strane.
  14. Pamätajte – chobotnica je už uvarená, vy jej len dodávate grilovanú príchuť, a tak bude grilovanie veľmi rýchle.
  15. V zásade grilujte chobotnicu, kým nebudete mať farbu, akú chcete, a potom ju preložte na tanier.
  16. Pokvapkajte zmesou citróna, oregana a oleja a podávajte s plátkami citróna navyše.
Grilované chápadlá s klinmi citrónu a oreganom servírované na tanieriku.
www.jesspryles.com

Vyskúšajte aj našich 5 najlepších receptov z plodov mora . Obohaťte si jedálniček o tieto zdravé pochúťky!

Krémové karí s chobotnicou a baklažánom

Chobotnica v tomto recepte je úžasne krehká a jednoducho lahodná! Použite akékoľvek karí, ktoré máte radi a upravte si čili podľa svojej chuti.

Ingrediencie

  • cca 1 kg baklažánu
  • 2 lyžice soli
  • 750 g chobotnice, očistené
  • 6 lyžíc kokosového oleja
  • 4 cibule, nakrájané na štvrtky
  • 1 lyžica čierneho korenia
  • 1 lyžička kurkumy
  • 2 lyžice karí
  • ½ lyžičky škorice
  • vločky chilli, podľa chuti
  • 6 strúčikov cesnaku, nasekaných
  • 2 lyžice zázvoru, nakrájaného
  • 2 hrnčeky kokosového mlieka

Postup

  1. Baklažán nakrájajte na kocky.
  2. Vložte do misky so soľou.
  3. Dobre premiešajte a nechajte 15 minút odstáť, aby sa z baklažánu vypotila voda.
  4. Predhrejte rúru na 175 °C. Umyte a potom nakrájajte chobotnicu na 2,5 cm kúsky.
  5. Zahrejte hrniec vhodný do rúry.
  6. Pridajte kokosový olej a cibuľu a restujte dozlatista 3–4 minúty.
  7. Rozdrvte korenie a pridajte ho do hrnca spolu s chobotnicou, cesnakom a zázvorom.
  8. Vymažte 5 minút.
  9. Opláchnite baklažán pod tečúcou vodou a rukami z neho silou vytlačte čo najviac šťavy.
  10. Pridajte do hrnca spolu s kokosovým mliekom.
  11. Priklopte a varte, kým z pod pokrievky neuniká para.
  12. Umiestnite na stredovú mriežku rúry a pečte 1 a ½ hodiny.
  13. Nechajte odstáť 30 minút.
  14. V prípade potreby ochutnajte a osoľte.
Baklažánové karí s chápadlami servírované v miske.
www.spicetrekkers.com

Vyprážaná chobotnica s gremolatou a cícerovým pyré

Chrumkavo hnedá zvonku a mäsitá a krásne krehká vo vnútri! Presne taká je osmažená chobotnica. Servírujte ju s gremolatou z petržlenovej vňate, citrónu a cesnaku a cícerovým pyré a môžete si byť istí, že sa toto jedlo stane vašim obľúbeným pokrmom.

Ingrediencie

  • 1 stredne veľká chobotnica, vyčistená
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína
  • voda
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
  • soľ a korenie podľa chuti
  • rastlinný olej na vyprážanie

Na gremolate:

  • 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate
  • kôra z 1 citróna
  • 2 strúčiky cesnaku

Na cícerové pyré (voliteľné):

  • 1 plechovka cíceru
  • šťava z 1 citróna
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 3-4 polievkové lyžice olivového oleja

Postup

  1. Umiestnite chobotnicu do hrnca s ťažkým dnom a pridajte vodu, víno a bobkové listy.
  2. Pridajte asi šálku vody a priveďte do varu.
  3. Prikryte a znížte teplotu na mierny plameň a varte, kým chobotnica nezmäkne, asi 45 minút.
  4. Zatiaľ čo sa chobotnica varí, nasekajte ingrediencie na gremolate a vložte ich do malej misky.
  5. Sceďte a prepláchnite konzervovaný cícer a vložte do mixéra alebo kuchynského robota s citrónom, olivovým olejom, soľou a čiernym korením.
  6. Rozmixujte do hladka.
  7. Chobotnicu v hrnci stiahnite z ohňa av zakrytom hrnci nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  8. Chobotnicu vyberte z vody a osušte papierovou utierkou.
  9. Odrežte chápadlá a nakrájajte na 5 cm kúsky.
  10. Hlavu nakrájajte na krúžky ako kalamáre.
  11. V plastovom sáčku zmiešajte múku a kukuričný škrob a potom dochuťte soľou a korením.
  12. Zahrejte 2,5 – 5 cm oleja v hlbokej panvici na 190 stupňov Celzia.
  13. Plech vyložte papierovými utierkami.
  14. Do vrecka vložte niekoľko kúskov chobotnice a pretrepte, aby sa ľahko obalili múčnou zmesou.
  15. Akonáhle je olej rozpálený, smažte niekoľko kúskov chobotnice naraz do zlatohnedej farby, bude to trvať len minútu alebo dve.
  16. Pomocou dierovanej lyžice presuňte osmažené kúsky chobotnice na plech vyložený papierom na pečenie, aby odkvapkali, a rovnakým spôsobom dosmažte zvyšok chobotnice.
  17. Chobotnicu podávajte ešte teplú na lôžku z cícerového pyré a ozdobte gremolatou.
Osmažené chápadlá s gremolatou z petržlenovej vňate, citrónu a cesnaku, servírované na tanieri na cícerovom pyré.
www.italianfoodforever.com

Vyskúšajte aj naše luxusné recepty na kalamáre . Sú rýchle, jednoduché a chuťovo úplne neprekonateľné!

Šalát z grilovanej zeleniny a chobotnice

Ak ste milovníci chobotníc alebo len chcete vyskúšať niečo nové, potom je tento recept to pravé pre vás. Je totiž úplne vynikajúca! Kombinácia grilovanej zeleniny a chobotnice, najprv dusené v bielom víne a potom ogrilovanej dozlatista, je jednoducho delikatesa!

Ingrediencie

Na dusenú chobotnicu:

  • 1300 g chobotnice, očistené
  • 1 šálka suchého bieleho vína + korok od vína (hovorí sa, že ťahin, ktorý je v korku, robí chobotnicu krehkú)
  • 1 celý citrón, rozpolený
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička celého korenia

Na šalát:

  • 1/2 zelenej papriky, pozdĺžne nakrájané a zbavené semienok
  • 1/2 červenej papriky, pozdĺžne nakrájaná a zbavená semienok
  • 1/2 malej červenej cibule, nakrájaná na centimetrové kolieska
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1/2 lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia alebo viac podľa chuti
  • 1/2 lyžičky soli alebo viac podľa chuti
  • 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Postup

  1. Vložte chobotnicu, víno + korok, rozpolený citrón, cesnak a guličky korenia do veľkého hrnca.
  2. Pridajte do hrnca vodu tak, aby bola chobotnica pokrytá asi o 2,5 cm.
  3. Na stredne vysokej teplote priveďte do varu.
  4. Akonáhle sa obsah hrnca varí, znížte plameň a varte, kým chobotnica nezmäkne, 45 až 60 minút.
  5. Osušte chobotnicu (ostatných ingrediencií v hrnci sa zbavte), dajte ju bokom a pred grilovaním ju nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, asi 20 minút.
  6. Papriky a cibuľu pokvapkajte olivovým olejom a posypte trochou soli.
  7. Keď je váš gril rozpálený, namažte grilovací rošt olejom a položte na gril zeleninu a celú chobotnicu.
  8. Grilujte chobotnicu asi 3–4 minúty z každej strany.
  9. Zeleninu grilujte do mäkka, ale do chrumkava, 3 až 4 minúty na každú stranu.
  10. Grilovanú zeleninu preložte na doštičku a nakrájajte ju na malé kúsky.
  11. Chobotnicu nakrájajte na malé kolieska.
  12. Použitie hlavy je úplne na vás, môžete ju tiež nakrájať na malé kúsky.
  13. Všetko preložte do veľkej misy.
  14. Pokvapkajte 2 lyžicami olivového oleja.
  15. Dochuťte čerstvo namletým čiernym korením a soľou.
  16. Pridajte petržlenovú vňať, cesnak a citrónovú šťavu.
  17. Premiešajte, aby sa všetky chute spojili.
  18. Preložte do chladničky a pred podávaním nechajte aspoň 1 hodinu vychladiť.
  19. Podávajte a užite si to!
Zelenina z grilu premiešaná s chápadlami, to všetko servírované na oválnom tanieri.
www.italianfoodforever.com

Pulpo Gallego – chobotnica po galícijsku

Táto chobotnica podávaná so zemiakmi je obľúbeným predjedlom podávaným po celom Španielsku. Navyše je jednoduchá na prípravu a vy s ňou urobíte nezabudnuteľnú parádu!

Ingrediencie

  • 750 g chobotnice, mrazené
  • 4 veľké zemiaky
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja na pokvapkanie
  • soľ podľa chuti
  • 1 štipka sladkej španielskej papriky

Postup

  1. Dajte variť veľký hrniec vody.
  2. Vyberte chobotnicu z mrazničky a vložte ju priamo do vriacej vody.
  3. Varte do mäkka – to zvyčajne trvá asi 1 hodinu.
  4. Ak chcete vyskúšať, či je chobotnica hotová, vložte nôž do miesta, kde sa stretávajú chápadlá a hlava.
  5. Pokiaľ ľahko vkĺzne dovnútra, je chobotnica hotová.
  6. Vyberte chobotnicu z vody a nechajte ju vychladnúť.
  7. Dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu.
  8. Vychladené mäso nakrájajte na kúsky veľkosti sústa, chápadlá nakrájajte na cca 1,5 cm kolieska a hlavu na tenké prúžky.
  9. Zemiaky umyte a očistite kefkou na zeleninu.
  10. Stredne veľký hrniec naplňte do polovice vodou.
  11. Priveďte do varu na silnom plameni.
  12. Zemiaky varte, kým ich nemožno ľahko prepichnúť vidličkou, asi 25 minút.
  13. Zemiaky sceďte a prepláchnite pod tečúcou studenou vodou.
  14. Nechajte ich vychladnúť a potom olúpte.
  15. Nakrájajte na kolieska s hrúbkou približne 1 cm.
  16. Plátky zemiakov rozložte na servírovací tanier.
  17. Hore položte chobotnicu.
  18. Pokvapkajte olivovým olejom.
  19. Dochuťte soľou a sladkou paprikou a podávajte.
Chápadlá nakrájané na kolieska, servírované na tanieri na plátkoch zemiakov.
www.thespruceeats.com

Ako pripraviť chobotnicu

  • Uprostred chápadiel je zobák (ústa) a nad chápadlami vak, ktorý obsahuje atramentový vačok , žalúdočné vnútornosti a zostávajúce orgány.
  • Odrežte hlavu nad očami a chápadlá pod očami.
  • Zlikvidujte časť pod vakom a nad chápadlami.
  • Po rozrezaní hlavy vak vyprázdnite . Tu sú všetky orgány.
  • Potom ho otočte naruby a vytiahnite všetko, čo je vo vnútri, snažte sa nerozbiť vačok s atramentom.
  • Vnútri dobre umyte a potom znova otočte.
  • Pokiaľ je chobotnica veľká, môžete tiež odstrániť kožu z hlavy , a to jednoduchým stiahnutím.
  • Odstráňte zobák rozrezaním okolo chápadiel. Vyhoďte zobák.
  • Opláchnite chobotnicu a nechajte ju odkvapkať.

A ako sa ám chobotnici podarilo pripraviť? Napíšte nám do komentárov!

Ako pripraviť chobotnicu

  • Uprostred chápadiel je zobák (ústa) a nad chápadlami vak, ktorý obsahuje atramentový vačok , žalúdočné vnútornosti a zostávajúce orgány.
  • Odrežte hlavu nad očami a chápadlá pod očami.
  • Zlikvidujte časť pod vakom a nad chápadlami.
  • Po rozrezaní hlavy vak vyprázdnite . Tu sú všetky orgány.
  • Potom ho otočte naruby a vytiahnite všetko, čo je vo vnútri, snažte sa nerozbiť vačok s atramentom.
  • Vnútri dobre umyte a potom znova otočte.
  • Pokiaľ je chobotnica veľká, môžete tiež odstrániť kožu z hlavy , a to jednoduchým stiahnutím.
  • Odstráňte zobák rozrezaním okolo chápadiel. Vyhoďte zobák.
  • Opláchnite chobotnicu a nechajte ju odkvapkať.

A ako sa ám chobotnici podarilo pripraviť? Napíšte nám do komentárov!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.