Predtým bol dostupný iba pre bohatých, v posledných rokoch ale jeho obľuba a dostupnosť stúpa.
Obsahuje veľké množstvo vitamínov a vlákniny a jeho konzumácia má na ľudské telo veľmi pozitívny vplyv.
O čom je reč? O špargle!
Vyskúšajte naše recepty na špargľovú polievku a zaraďte ho do svojho jedálnička.
Naše recepty
Biela alebo zelená špargľa?
Špargľa je trvalka, ktorej stonky je možné na jar žať. Podľa spôsobu pestovania sú buď biele, zelené alebo fialové. U nás sú bežne dostupné biele alebo zelené.
Zelená špargľa
Zelená špargľa je chuťovo výraznejšia, obsahuje väčšie množstvo vitamínu C a väčšinou nie je potrebné ju lúpať. Stačí odlomiť zdrevnatelé konce (ak je treba) a pre konzumáciu stačí uvariť v osolenej vriacej vode.
Biela špargľa
Biela špargľa je chuťovo jemnejšia, ale má tuhšie vlákna, je potrebné olúpať ju po celej ploche a varí sa dlhšie ako zelená špargľa.
Hľadáte ďalšiu inšpiráciu? Pozrite sa na aj tieto recepty so špargľou .
8 dôvodov prečo jesť špargľa
- Je výborným zdrojom vitamínov A, B, C a E, vápnika, horčíka, fosforu, zinku a jódu.
- Obsahuje kyselinu listovú a betakarotény
- Upravuje hladinu cukru v krvi
- Zabraňuje zadržiavaniu vody v tele
- Odbúrava stres a zvyšuje schopnosť koncentrácie
- Má pozitívny vplyv na fungovanie obličiek a močových ciest
- Znižuje hladinu cholesterolu
- Má afrodiziakálne účinky