Cibuľu nemusíte použiť len na ozdobenie, možno ju samozrejme pridať aj do cesta!
Ingrediencie:
- 2 čajové lyžičky sušeného droždia
- 2 šálky hladkej múky
- 1 šálka polohrubej múky
- 1 šálka teplej vody
- 2 PL olivového oleja
- 1/4 čajovej lyžičky sušenej mletej cibule
- 2 čajové lyžičky soli
- 2 čajové lyžičky cukru
Na potretie a ozdobenie
- 1 cibuľa
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1 vaječný žĺtok
- 1 PL mlieka
Postup:
- V miske zmiešajte múku, droždie, cukor, cibuľový prášok a soľ.
- Pridajte vodu a olej.
- Zmes ručne či pomocou hnetača vypracujte do podoby hladkého cesta.
- V prípade potreby, ak sa cesto príliš lepí, pridajte viac múky.
- Vypracované cesto prekryte potravinovou fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 90 minút.
- V medziobdobí priveďte do varu malé množstvo vody na panvici a následne v nej povarte do mäkka na kolieska nakrájanú cibuľu, približne 8 minút.
- Keď je cibuľa uvarená, vylejte prebytočnú vodu a cibuľu osoľte.
- Po vykysnutí z cesta vypracujte dve rovnako veľké bagety, ktoré následne nechajte ešte 10 minút kysnúť na plechu s papierom na pečenie.
- Následne každú bagetu šikmo niekoľkokrát narežte.
- V malej miske rozšľahajte žĺtok a mlieko. Touto zmesou potom potrite.
- Na povrch bagiet následne umiestnite kolieska povarenej cibule.
- Bagety vložte do rúry a pečte na 180 ° C dozlatista, v závislosti od veľkosti bagiet približne 25 minút.
Cibuľové bagety sa hodia ako skvelá príloha k najrôznejším typom šalátov či grilovanému mäsu.