Tieto vynikajúce cuketovo-syrové placky sú rýchly a jednoduchý recept pre celú rodinu. Perfektný spôsob, ako spotrebovať prebytok cukiet zo záhradky.
Ingrediencie
- 4 šálky nakrájané cukety
- 1 lyžička soli
- 2/3 šálky hladkej múky
- 2 veľké vajcia, rozšľahané
- 1/3 šálky nakrájanej jarnej cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/2 lyžičky sušenej cibule
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
- 1/2 šálky strúhaného syra Gouda
- rastlinný olej
- kyslá smotana
- nasekaná čerstvá petržlenová vňať
Postup
- Dajte jednu šálku cukety do sitka a ten do drezu a posypte soľou.
- Navrstvite ďalšiu šálku cukety a posypete soľou.
- Opakujte, kým nie je všetka cuketa osolená.
- Nechajte 1-2 hodiny odležať.
- Pripravte si veľkú čistú misu, ktorú zatlačte do sitka.
- Vytlačte z cukiet čo najviac tekutiny.
- Urobte to niekoľkokrát za sebou, aby sa zbavili čo najviac tekutiny z cukiet.
- Preneste cuketu do veľkej misy.
- Pridajte múku, vajcia, jarnú cibuľku, cesnak, sušenú cibuľu, kajenské korenie a Goudu.
- Miešajte, kým sa zmes nespojí.
- Zahrejte 4-6 lyžíc rastlinného oleja vo veľkej panvici na strednom plameni.
- Akonáhle je olej horúci, pridajte na panvicu 1/4 šálky (asi ako malá palacinka) cuketovej zmesi.
- Vymažte 3 minúty: pritlačte zadnou časťou špachtle.
- Otočte a smažte ďalšie 3 minúty alebo do zlatohnedej farby.
- Vyberte placky z panvice a položte ich na papierové obrúsky.
- Podávajte teplé s kyslou smotanou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Inšpirujte sa aj našimi receptami na polievky z cukety 8x inak. Ochutnajte naše špeciality plné živín!