Kus neuveriteľne krehkého, šťavnatého bravčového mäsa s kosťou, to všetko zabalené do chrumkavej praskajúcej kože! Toto pomaly pečené nemecké bravčové koleno najlepšie chutí s bohato ochutenou pivnou omáčkou.
Čo budeme potrebovať
- 1 x 1,25 kg bravčového kolena
- 30 ml bieleho octu
- 3 strúčiky cesnaku (nakrájané)
Na marinádu
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1 lyžička bobúľ borievky
- 1 lyžička rasce
- 1 lyžička feniklových semienok
Na omáčku
- 500 ml tmavého piva
- 500 ml kuracieho vývaru
- 1 mrkva (nelúpaná, nakrájaná na plátky)
- 1 cibuľa (nelúpaná, rozpolená, nakrájaná na plátky)
- 1 hlava cesnaku (rozkrojená vodorovne na dve polovice)
- 5 plodov borievky
- 2 bobkové listy
Korenie do omáčky
- 2 lyžičky kukuričného škrobu
- 125 ml vody
- 1 lyžička bieleho cukru
- 1/2 lyžičky soli
Postup
- Pomocou malého ostrého noža poprepichujte po celej koži bravčového kolena veľa malých otvorov. Dávajte pozor, aby ste neprenikli cez tuk do mäsa.
- Potrite ho 1 polievkovú lyžicu octu iba na bravčové mäso. Zabráňte tomu, aby sa ocot dostal na kožu.
- Malým nožom urobte do bravčového mäsa plytké zárezy a naplňte ich plátkami cesnaku.
- Rozdrvte ingrediencie na korenie, kým z nich nie je hrubý prášok.
- Bravčovú kožu potrite olivovým olejom. Potom koreniacou zmesou potrite celé bravčové koleno.
- Umiestnite bravčové koleno na tanier a nechajte odkryté cez noc v chladničke.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Všetky prísady do pivnej omáčky dajte do pekáča a umiestnite bravčové koleno do pekáča kožou nahor.
- Pečte 2 hodiny 15 minút.
- Zvýšte teplotu rúry na 250 °C.
- Potrite kožu zostávajúcou lyžicou octu. Vložte do rúry na 30 minút.
- Koža by mala byť chrumkavá a zlatá.
- Nechajte 15 minút odpočinúť pred podávaním.
- Na omáčku si šťavu z pekáča sceďte do hrnca.
- Tekutinu priveďte do varu. Zmiešajte kukuričnú múku a vodu, potom za stáleho miešania vlejte do tekutiny. Pridajte cukor a soľ podľa chuti.
- Varte 2 minúty, alebo kým nezíska riedku sirupovú konzistenciu. Pokiaľ je príliš hustá, pridajte trochu vody.
Budete na to servírovať čerstvý, pikantný šalát, ktorý prereže všetku bohatú chuť mäsa. Tento uhorkový šalát je jasná voľba! Alebo náš coleslaw s jablkom je tiež lahodnou prílohou.