Na posypanie pečiva s pivom sa najčastejšie používa hrubozrnná soľ a rasca. Fantázii sa ale medze nekladú a možno použiť aj rozmanité semienka či mak.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 180 g polohrubej múky
- 150 g celozrnnej pšeničnej múky
- 250 ml svetlého piva
- 100 ml mlieka
- 1 vajce
- 30 g čerstvého droždia
- 4 PL oleja
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička cukru
- rasca na posypanie
- hrubozrnná soľ na posypanie
Postup:
- V miske si z malého množstva piva, cukru a droždia vytvorte kvások.
- Ten následne pridajte do misy s preosiatou múkou a soľou.
- Prilejte vlažné mlieko a premiešajte.
- Následne pridajte olej a žĺtok, dôkladne prehneťte a vypracujte na tuhšie cesto.
- Misku prekryte utierkou a nechajte na teplom mieste aspoň hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte na dvanásť rovnako veľkých častí, z ktorých vytvarujte bochníčky.
- Nechajte ešte 10 minút kysnúť.
- Následne guličky rozvaľkajte na tenšie placky, ale na jednej strane nechajte trochu silnejšie.
- Cesto od silnejšieho konca zrolujte a vytvarujte do podoby rožku.
- Pivné rožky dajte na plech vyložený papierom a vložte ho ešte na 15-20 minút vykysnúť do rúry predhriatej na 50 °C.
- Po vykysnutí rožky potrite zmesou bielka a jednej polievkovej lyžice mlieka.
- Rúru predhrejte na 200 ° C a pivné rožky posypané hrubozrnnou soľou a rascou pečte približne 10-12 minút dozlatista.