Slané praclíky chutia skvele k pivu aj ďalším pochutinám. Upečte si ich sami doma. Správne vytvarovanie je len otázkou cviku!
Ingrediencie:
- 4 šálky múky
- 1 a 1/2 šálky teplej vody
- 2 čajové lyžičky suchého droždia
- 1 PL cukru
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička soli
- hrubozrnná soľ na posypanie
Postup:
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- V miske s teplou vodou dôkladne rozpustite droždie.
- Následne pridajte cukor, soľ a opäť dôkladne miešajte, kým sa jednotlivé ingrediencie nerozpustia.
- K zmesi postupne pridávajte múku.
- Vareškou, rukami či pomocou hnetača vypracujte hladké nelepivé cesto. V prípade potreby pridajte viac múky.
- Nechajte cesto aspoň 40 minút kysnúť.
- Následne cesto z misy premiestnite na pomúčenú dosku, ešte chvíľku ho prehneťte a následne ho za pomoci noža rozdeľte na 6-8 rovnako veľkých kúskov. Závisí, aké veľké praclíky chcete mať.
- Z jednotlivých kúskov cesta vyvaľkajte valčeky, aspoň 40 centimetrov dlhé. Opäť záleží, akým veľkým praclíkom dávate prednosť.
- Následne z valčekov vytvarujte jednotlivé praclíky, položte ich na plech a nechajte ešte aspoň 10 minút kysnúť.
- Povrch praclíkov potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte hrubozrnnou soľou.
- Vložte do predhriatej rúry av závislosti od veľkosti a hrúbky praclíkov pečte približne 20-25 minút dozlatista.