Tento cibuľový chlieb s chrumkavou syrovou kôrkou a mäkkým pikantným vnútrom je úplne podmanivý a vy už nikdy nebudete chcieť iný. Presvedčte sa sami!
INGREDIENCIA
Na vykysnutie:
- 56,5 g kvásku
- 170 g chlebovej múky
- 110 g vody
Na cesto:
- vykysnutá zmes z predchádzajúceho bodu
- 227 gramov vlažnej vody
- 110 g vlažného mlieka
- 7 g sušeného droždia
- 1 a 1/2 lyžičky medu
- 567 g chlebovej múky
- 2 lyžičky soli
- 198 g nakrájanej sladkej cibule
- 340 g strúhaného syra podľa vášho výberu
POSTUP
- Zmiešame ingrediencie na vykysnutie a necháme prikryté odležať, kým sa takmer nezdvojnásobí.
- Na vytvorenie cesta rozdrobíme vykysnutú zmes na kúsky a zmiešame s vodou, mliekom, sušeným droždím a medom.
- Pridáme múku a soľ a miesime hnetacím hákom na cesto 5 minút na miernom stupni.
- Necháme 5 minút odležať.
- Miesime na strednom stupni ešte päť minút.
- Pridáme cibuľu a miesime asi minútu na minimum.
- Cesto dáme do olejom vymastenej misy, prikryjeme a dáme do chladničky cez noc alebo až na 4 dni.
- V deň pečenia cesto vyberieme z chladničky a necháme asi 2 hodiny odležať.
- Cesto rozdelíme na polovicu na ľahko pomúčenom povrchu a jemne ho roztlačíme na dva obdĺžniky.
- Každú polovicu posypeme syrom a cesto zrolujeme.
- Uzavrieme šev a cesto vytvarujeme do tvaru alebo bagety.
- Bochníky položíme na plech vyložený papierom na pečenie, postriekame olejom a prikryjeme plastovým obalom.
- Necháme kysnúť asi 90 až 120 minút.
- Mali by byť nafúknuté.
- Kameň na pečenie (kameň na pizzu) umiestnime na stredný rošt rúry a predhrejeme rúru na 230 stupňov.
- Na spodný rošt položíme starý smaltovaný plech, do ktorého nalejeme šálku horúcej vody, chleby dáme na kameň, zatvoríme dvierka a znížime teplotu rúry na 218 stupňov Celzia.
- Pečieme 30 až 40 minút, kým nie sú bochníky zlatisto hnedé a vnútorná teplota nedosahuje 90 stupňov Celzia.
- Necháme asi hodinu chladnúť na mriežke.
- Užite si to!