Toto sladké jedlo je populárny najmä v Mexiku a Argentíne. Je to úžasná pochúťka, na ktorej si človek môže vypestovať aj závislosť, pretože sú chuťovo dokonalé.
Ingrediencie:
- 190 g hladkej múky
- Štipka soli
- 310 ml vody
- 160 g masla
- 4 vajcia
- 100 g krupicového cukru
- 2 lyžičky mletej škorice
Horúca chilli čokoláda:
- 2 litre mlieka
- 3 x 100 g Lindt Excellence Chilli tmavej čokolády
Postup:
- Do misy preosejeme múku so soľou. Vodu dáme do hrnca spolu s maslom a za stáleho miešania pri nízkej teplote privedieme do varu.
- Akonáhle sa maslo rozpustí, prisypeme múku so soľou a miešame kým sa cesto neprestane lepiť na steny hrnca. Utvorí sa z neho taká lepkavá guľa.
- Necháme zhruba 5 minút odpočinúť a potom pomocou ručného mixéra zašľaháme do zmesi po jednom vajci. Keď dáme posledné vajcia, šľaháme tak dlho, až vznikne hladké cesto, ktoré bude husté a lesklé.
- Preložíme ho do cukrárskeho vrecka s ozdobnou tryskou s priemerom 1 cm.
- V panvici či hrnci rozohrejeme dostatok oleja, aby mal hĺbku 7 cm. Na strednom ohni zahrejeme na teplotu 190 °C.
- Vytláčame cesto do oleja a pomocou noža vždy odrežeme kúsok s dĺžkou 10 cm. Vyprážame po oboch stranách, vždy po 2 minútach otočíme na druhú stranu.
- Dierovanou naberačkou vyberieme z oleja a prenesieme na misu s papierovými kuchynskými utierkami, aby sa vsiakol prebytočný olej.
- Takto pokračujeme, až kým nespracujeme všetko cesto. Celkovo by malo byť 24 kúskov.
- V miske zmiešame cukor so škoricou, vložíme do nej ešte teplé churros a dôkladne obalíme.
- Ako pitie si pripravíme horúcu čokoládu s čili. Stačí len zahriať mlieko v hrnci, pridať nalámanú čokoládu a nechať rozpustiť.
- Chilli čokoládu rozlejeme do pohárov a servírujeme spolu s churros.