Máte doma prebytok cibule? Čo jej takto spotrebovať na slaný koláč s cibuľou? Výsledok stojí za to. Inšpirujte sa!
Ingrediencie na cesto
- 175 g hladkej múky (1 lyžicu múky je možné nahradiť parmezánom, cesto je potom ešte lahodnejšie)
- 100 g studeného masla nakrájaného na kocky
- 1 žĺtok
- 4 lyžice studenej vody
Ingrediencie na karamelizovanú cibuľku
- 5 červených cibulí nakrájaných na prúžky
- pol až 1 lyžica cukru
- 3 lyžice kvalitného balsamicového octu
- soľ, korenie
- rozmarín
- lyžice olivového oleja
Ingrediencie na náplň
- 100 ml smotany na šľahanie
- 50 ml mlieka
- 1 vajce a 1 bielok
- 100 g výrazného syra (gouda, čedar, …)
Postup na cesto
- Všetky ingrediencie dáme do väčšej misy, najskôr ich zamiešame vidličkou, potom začneme spracovávať rukou.
- Pracujeme rýchlo, keď je cesto zhruba spojené, vyklopíme všetko na pomúčenú dosku a ešte chvíľu hnetieme.
- Z cesto by mala byť konzistentná guľa.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na pol hodiny odpočinúť do chladničky.
Postup na náplň
- V panvici rozohrejeme olivový olej, prisypeme cibuľu a pridáme vetvičku rozmarínu a na strednom plameni restujeme asi 10 minút.
- Cibuľu zasypeme cukrom, všetko chvíľu spolu opekáme, až sa vytvorí na cibuľke karamel.
- Prilejeme 3 lyžice balsamicového octu, necháme vypariť a odstavíme z tepla, vetvičku rozmarínu vyberieme.
- Predhrejeme rúru na 200 °C.
- Cesto vyvaľkáme na pomúčenom doske dotenka, namotáme si ho na valček, rozvinieme ho do formy a prstami vtlačíme.
- Okraje necháme skôr vyššie, pretože počas pečenia sa cesto trochu spečie a okraje sa tak o maličko znížia, zvyšok cesta odkrojíme.
- Cesto poprepichujeme vidličkou a položíme naň kus papiera na pečenie, vsypeme naň hrsť suchých fazule ako záťaž a dáme do rúry.
- Pečieme 15 minút, potom zložíme fazuľu a papier na pečenie a pečieme ešte 5 minút, až je povrch jemne zlatistý.
- Nastrúhame si syr a dáme ho bokom. V mise si prešľaháme vajcia s mliekom a smotanou, dobre osolíme a okoreníme.
- Z rúry vyberieme predpečený korpus, na spodok vlejeme trochu smotanovej zmesi, na ňu poukladáme časť cibule, zasypeme syrom, zalejeme zvyšnou smotanou, poukladáme zvyšok cibule a syra.
- Teplotu v rúre stiahneme na 190 ° C a dopekáme ešte asi pol hodiny.
Tip: Skvelá karamelizovaná cibuľka sa vám podarí na panvici s nepriľnavým povrchom od Tescomy .