Cibuľový koláč

Cibuľový koláč

Máte doma prebytok cibule? Čo jej takto spotrebovať na slaný koláč s cibuľou? Výsledok stojí za to. Inšpirujte sa!

Ingrediencie na cesto

  • 175 g hladkej múky (1 lyžicu múky je možné nahradiť parmezánom, cesto je potom ešte lahodnejšie)
  • 100 g studeného masla nakrájaného na kocky
  • 1 žĺtok
  • 4 lyžice studenej vody

Ingrediencie na karamelizovanú cibuľku

  • 5 červených cibulí nakrájaných na prúžky
  • pol až 1 lyžica cukru
  • 3 lyžice kvalitného balsamicového octu
  • soľ, korenie
  • rozmarín
  • lyžice olivového oleja

Ingrediencie na náplň

  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 50 ml mlieka
  • 1 vajce a 1 bielok
  • 100 g výrazného syra (gouda, čedar, …)

Postup na cesto

  • Všetky ingrediencie dáme do väčšej misy, najskôr ich zamiešame vidličkou, potom začneme spracovávať rukou.
  • Pracujeme rýchlo, keď je cesto zhruba spojené, vyklopíme všetko na pomúčenú dosku a ešte chvíľu hnetieme.
  • Z cesto by mala byť konzistentná guľa.
  • Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na pol hodiny odpočinúť do chladničky.

Postup na náplň

  • V panvici rozohrejeme olivový olej, prisypeme cibuľu a pridáme vetvičku rozmarínu a na strednom plameni restujeme asi 10 minút.
  • Cibuľu zasypeme cukrom, všetko chvíľu spolu opekáme, až sa vytvorí na cibuľke karamel.
  • Prilejeme 3 lyžice balsamicového octu, necháme vypariť a odstavíme z tepla, vetvičku rozmarínu vyberieme.
  • Predhrejeme rúru na 200 °C.
  • Cesto vyvaľkáme na pomúčenom doske dotenka, namotáme si ho na valček, rozvinieme ho do formy a prstami vtlačíme.
  • Okraje necháme skôr vyššie, pretože počas pečenia sa cesto trochu spečie a okraje sa tak o maličko znížia, zvyšok cesta odkrojíme.
  • Cesto poprepichujeme vidličkou a položíme naň kus papiera na pečenie, vsypeme naň hrsť suchých fazule ako záťaž a dáme do rúry.
  • Pečieme 15 minút, potom zložíme fazuľu a papier na pečenie a pečieme ešte 5 minút, až je povrch jemne zlatistý.
  • Nastrúhame si syr a dáme ho bokom. V mise si prešľaháme vajcia s mliekom a smotanou, dobre osolíme a okoreníme.
  • Z rúry vyberieme predpečený korpus, na spodok vlejeme trochu smotanovej zmesi, na ňu poukladáme časť cibule, zasypeme syrom, zalejeme zvyšnou smotanou, poukladáme zvyšok cibule a syra.
  • Teplotu v rúre stiahneme na 190 ° C a dopekáme ešte asi pol hodiny.
Slaný koláč s karamelizovanou cibuľou.
Zdroj: taste.com.au

Tip: Skvelá karamelizovaná cibuľka sa vám podarí na panvici s nepriľnavým povrchom od Tescomy .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.