Cibuľa je jedna zo základných surovín všetkých slaných pokrmov. Práve cibuľa je nielen veľmi výborná surovina, ale taktiež obsahuje veľa zdraviu prospešných látok.
Ingrediencie na cesto
- 180 g hladkej múky
- 1/2 ČL soli
- 125 g masla
- 1 veľké vajcia
Ingrediencie na náplň koláča
- 2 PL olivového oleja
- 2-3ks veľké cibule
- 2 ČL balzamikového octu
- 3/4 šálky mlieka
- 1/4 šálky smotany
- 3 veľké vajcia
- Soľ a mleté korenie
- Štipka muškátového orieška
- 150g syra gouda alebo eidamu
Postup
- V mise zmiešajte múku spolu so štipkou soli, vmasírujte maslo, kým nezískate jemnú štruktúru ako pri strúhanke.
- Pridajte vajcia, aby sa ingrediencie spojili a vytvorili pevné cesto, potom nechajte 30 minút v chladničke.
- Cestom vyložte formu s priemerom 27 cm, podpichnite vidličkou a predpečte cesto koláča pri 180 ° C po dobu 10-15 minút.
- Medzitým si nakrájajte cibuľu na šikmo, aby boli kusy dlhšie.
- Na panvici rozpáľte olivový olej, pridajte cibuľu, posoľte ju a smažte kým nebude priehľadná.
- Znížte oheň (na strednej) a smažte cibuľu ďalších 40 minút, kým nezhnedne.
- Pridajte 2 lyžice balzamikového octu a varte ešte 10 minút, kým cibuľa neskaramelizuje.
- Na dno upečeného cesta koláča rozprestrite syr, potom cibuľu a nakoniec ešte zostávajúci syr.
- V miske zmiešajte mlieko, smotanu, vajcia, dochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením.
- Zmes nalejte na koláč a dajte piecť pri 180 ° C asi na 30 minút.