Zmes rozmanitého korenia a byliniek dodá polievke nielen intenzívnu chuť, ale aj vôňu. Pri zdobení sa fantázii medze nekladú.
Ingrediencie:
- 1000 g priečne rozrezanej hovädzej glejky
- 1500 g hovädzích kostí
- 2 kardamómové struky
- 2 hviezdičky badiánu
- 1 čajová lyžička feniklového semienka
- 1 PL soli
- 350 g sušených plochých ryžových rezancov
- 300 g sviečkovej
Možnosti zdobenia
- 1 zväzok čerstvej mäty
- 1 hrsť cesnakovej pažítky
- 4 jarné cibuľky
- pretlačený cesnak
- 2 PL mletého zázvoru
- sójová omáčka
- zmes balzamikového a jablčného octu v pomere 2:1
- sušené chilli vločky
- mleté opražené sečuánske korenie
- nakladané chilli papričky
Postup:
- Vývar uvarte najľahšie v tlakovom hrnci. Vložte doň hovädziu glejku, kosti, kardamóm, badián a fenikel a pridajte sedem až osem šálok vody.
- Uzavrite pokrievku a priveďte hrniec k vysokému tlaku. Podľa potreby upravte teplotu, aby ste udržali tlak. Nechajte variť pod vysokým tlakom po dobu 20 minút a potom vypnite ohrev.
- Na chladnom horáku nechajte 15 minút prirodzene znižovať tlak a potom pokrievku uvoľnite.
- Pri varení v bežnom hrnci priveďte glejku, kosti a 12 šálok vody do varu. Pred pridaním korenia zlejte prípadnú penu na povrchu. Upravte teplotu a varte 3 až 4 hodiny.
- Bez ohľadu na spôsob varenia po dokončení vývaru vyberte mäso z hrnca a nechajte vychladnúť.
- Vývar preceďte cez jemné sitko.
- Odstráňte toľko tuku, koľko chcete, a pridajte soľ. Mali by ste mať asi 8 šálok vývaru.
- V hrnci s vriacou vodou uvarte rezance podľa návodu.
- Rezance sceďte a rozdeľte do misiek.
- Navrch naaranžujte tenké plátky vareného hovädzieho mäsa a surové sviečkové.
- Vývar priveďte do varu a do každej misky nalejte horúci vývar.
- Polievka pho sa podáva ozdobená bylinkami, korením a ďalšími ingredienciami.
Ďalším obľúbeným variantom ázijských polievok sú tie s čínskymi hubami. Inšpirujte sa našimi receptami na pekinské polievky !