Oriešková chuť ciroku sa v tomto recepte skvele snúbi s výrazným kelovým pestom a množstvom letnej zeleniny. Je to skvelá vegánska a bezlepková príloha!
Ingrediencie
Na cirok:
- 1 šálka ciroku, prepláchnutá
- 3 šálky vody
- štipka soli
Na kelové pesto:
- 1 a 1/3 šálky kelu
- 3/4 šálky čerstvej bazalky
- 60 ml olivového oleja
- 40 g píniových orieškov
- 3 lyžice lahôdkového droždia
- 3 lyžice vody
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1/2 až 1 lyžica žltej miso pasty (upravte podľa chuti)
- 1 veľký strúčik cesnaku, olúpaný
Na šalát:
- 170 g cherry paradajok, rozpolených
- veľká hrsť microgreens
- 1 jarná cibuľka, nakrájaná na tenké plátky
- 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate (voliteľne)
- opražené píniové oriešky (voliteľne)
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Do veľkého hrnca pridajte cirok, vodu a štipku soli a priveďte do varu. J
- Akonáhle sa voda varí, nechajte zrná variť 50 minút, napoly prikryté.
- Čirok je hotový, keď sú zrná mäkké, ale trochu žuvavé.
- Sceďte prebytočnú vodu.
- Keď je cirok takmer hotový, pripravte si pesto.
- Všetky ingrediencie na pesto vhoďte do vysokorýchlostného mixéra alebo kuchynského robota a rozmixujte do hladka.
- V prípade potreby pridajte soľ.
- Zmiešajte cirok s 1/4 šálky pesta.
- Zostávajúce pesto si uložte na iné použitie.
- Zmiešajte cherry paradajky, microgreens, jarnú cibuľku, nasekanú petržlenovú vňať a opražené píniové oriešky.
- Dochuťte soľou a korením.
- Podávajte najlepšie ihneď.
- Zvyšky nechajte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe po dobu 3 až 4 dní.