Táto skvelá bábovka ochutená citrónovou kôrou a šťavou, preliata jemnou citrónovou polevou, je dokonalým múčnikom pre všetkých milovníkov citrónov.
Ingrediencie
Na bábovku:
- 3 šálky hladkej múky
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1 šálka cmaru
- 2 lyžice strúhanej citrónovej kôry
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 šálka zmäkčeného masla
- 2 a 1/4 šálky kryštálového cukru, plus viac do formy
- 3 veľké vajcia
Na sirup:
- 1/4 šálky vody
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1 a 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Na polevu:
- 1 šálka práškového cukru
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 160 ° C a nastavte rošt do strednej polohy.
- V strednej mise zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
- V inej mise zmiešajte cmar, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.
- Šľahajte 3 až 4 minúty na strednej rýchlosti maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej hmoty.
- Potom po jednom zašľahajte vajcia a po každom pridaní dobre prešľahajte.
- Mixér nechajte na nízkej rýchlosti a vmiešajte jednu štvrtinu múčnej zmesi a potom tretinu zmesi cmaru.
- Vmiešajte ďalšiu štvrtinu múky, potom ďalšiu tretinu zmesi cmaru.
- Opakujte s ďalšou štvrtinou múky a zvyšnou zmesou cmaru.
- Nakoniec zašľahajte zvyšnú múčnu zmes.
- Všetko premiešajte, aby ste sa uistili, že sú všetky ingrediencie dobre zapracované.
- 25 cm formu na bábovku dôkladne vymažte rastlinným tukom.
- Vymastenú formu rovnomerne potrite kryštálovým cukrom.
- Lyžicou nalejte husté cesto do pripravenej formy a uhlaďte gumovou stierkou.
- Pečte 65 až 75 minút, alebo pokiaľ nie je bábovka zlatá a tester nevyjde čistý.
- Bábovku postavte na chladiaci rošt.
- Opatrne prechádzajte stolným nožom po okrajoch formy, medzi formou a bábovkou, aby sa bábovka uvoľnila z formy (nezabudnite na stredovú rúrku).
- Bábovku ochlaďte vo forme po dobu desiatich minút, nie dlhšie.
- Medzitým si pripravte sirup.
- V hrnci zmiešajte vodu a cukor a priveďte do varu.
- Odoberte z platne a vmiešajte citrónovú šťavu.
- Obráťte teplú bábovku na rošt.
- Pre ľahké čistenie zasuňte veľký kus papiera na pečenie, alobalu alebo papierových utierok pod rošt.
- Bábovku postupne potierajte horúcim sirupom a nechajte ho vsiaknuť (trochu sirupu bude odkvapkávať, ale snažte sa neponáhľať, aby sa väčšina vstrebala).
- Nechajte bábovku úplne vychladnúť, asi jednu hodinu.
- Keď je bábovka vychladnutá, opatrne ju preložte na servírovací tanier.
- Pripravte si polevu.
- V strednej mise zmiešajte práškový cukor a citrónovú šťavu.
- Podľa potreby pridajte viac práškového cukru alebo citrónovej šťavy, aby vznikla hustá, ale tekutá poleva.
- Naneste polevu na bábovku a nechajte stekať po stranách.
Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami na rýchle hrnčekové buchty na plech !